Klaus Iohannis l-a primit pe ministrul polonez al Afacerilor Externe

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, joi, la Palatul Cotroceni, pe ministrul polonez al Afacerilor Externe, Jacek Czaputowicz, cu ocazia vizitei oficiale al acestuia la Bucureşti.

RomaniaTV.net
01 feb. 2018, 13:04
Klaus Iohannis l-a primit pe ministrul polonez al Afacerilor Externe

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat nivelul excelent al relaţiei bilaterale, confirmat şi de contactele frecvente la nivel politic, inclusiv la nivel de şef de stat, reliefând relaţia foarte bună de lucru cu omologul polon. De asemenea, preşedintele României a arătat că reprezintă un angajament personal continuarea întăririi şi dezvoltării Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări.

În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa dezvoltării în continuare a dimensiunii economice, inclusiv privind infrastructura de transport dintre cele două state.

Şeful statului a evidenţiat interesele comune ale celor două state în materie de securitate, cooperarea strategică dintre cele două ţări, aflată la un nivel foarte bun, fiind crucială pentru întărirea flancului estic al NATO, precum şi pentru Alianţă în ansamblu.

Totodată, Klaus Iohannis a evocat relevanţa Formatului Bucureşti în promovarea poziţiilor comune ale statelor de pe flancul estic cu privire la principalele subiecte aflate pe agenda NATO. Acest format, iniţiat de preşedintele României şi de preşedintele Poloniei, şi-a confirmat deja valoarea, fiind acceptat ca atare la nivel aliat, precizează sursa citată.

Cu privire la Iniţiativa celor Trei Mări, preşedintele României a salutat cooperarea excelentă cu partea polonă în pregătirea Summitului care va fi organizat de România în acest an şi a arătat că dezideratul comun este acela ca Summitul să marcheze trecerea într-o nouă fază a Iniţiativei, cea a rezultatelor concrete, mai ales prin proiectele de interconectare regională pe care Iniţiativa şi le propune să le susţină, dar şi prin organizarea primului Forum de Afaceri al Iniţiativei, în marja Summitului, de natură să stimuleze sectorul privat, inclusiv investiţiile.

În ceea ce priveşte viitorul proiectului european, Klaus Iohannis a prezentat în detaliu poziţia României privind obiectivul unei Uniuni mai puternice, care nu poate fi atins decât prin adâncirea integrării europene.

Conform sursei citate, ministrul de externe polonez a subliniat importanţa pe care Polonia o acordă Parteneriatului Strategic cu România şi a mulţumit în mod deosebit preşedintelui României pentru implicarea personală în dezvoltarea sa. Ministrul Czaputowicz a fost de acord că acesta trebuie consolidat în continuare, amintind şi contextul special reprezentat de sărbătorirea, anul viitor, a 100 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări.

De asemenea, înaltul oficial a evidenţiat acţiunea şi obiectivele comune ale celor două ţări în domeniul securităţii, mai ales în cadrul NATO şi al Formatului Bucureşti, a cărui următoare reuniune la nivel de şefi de stat va avea loc la Varşovia, în iunie, România fiind un partener-cheie pentru Polonia. Ministrul de externe polonez a amintit şi de excelenta cooperare pentru progresul Iniţiativei celor Trei Mări. În privinţa cooperării economice bilaterale, acesta a menţionat interesul crescut al investitorilor polonezi pentru economia României.

Discuţiile dintre cei doi înalţi oficiali au pus în evidenţă, de asemenea, viziunea similară a României şi Poloniei în ceea ce priveşte Vecinătatea Estică.