Klaus Iohannis, mesaj de condoleanţe adresat preşedintelui Poloniei

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis şefului statului polonez, Andrzej Duda, un mesaj de condoleanţe în urma incidentului care a dus la decesul primarul oraşului Gdańsk, Paweł Adamowicz. "Este revoltător şi şocant că violenţa îşi găseşte tot mai des locul în viaţa publică. Politica se combate cu argumente, nu cu violenţă", consideră Iohannis.

RomaniaTV.net
14 ian. 2019, 17:43
Klaus Iohannis, mesaj de condoleanţe adresat preşedintelui Poloniei

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj de condoleanţe preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda, în urma tragicului incident care a dus la decesul primarului din Gdańsk.

„Am aflat cu profundă indignare despre atacul sângeros căruia i-a căzut victimă primarul oraşului Gdańsk, Paweł Adamowicz. Este revoltător şi şocant că violenţa îşi găseşte tot mai des locul în viaţa publică. Politica se combate cu argumente, nu cu violenţă. În numele poporului român şi al meu personal, transmit condoleanţe familiei îndoliate şi îmi exprim întreaga compasiune şi solidaritate cu suferinţa prin care trece în acest moment poporul polonez”, se arată în mesajul preşedintelui României.

Primarul din Gdansk, un port în nordul Poloniei, Pawel Adamowicz, a decedat luni în urma agresiunii cu cuţitul a cărei victimă a fost duminică seara, au anunţat medicii, relatează AFP.

„În pofida tuturor eforturilor noastre, nu am reuşit să-l salvăm”, a declarat medicul Tomasz Stefaniak, citat de agenţia poloneză de ştiri PAP.

Operat în noaptea de duminică spre luni timp de cinci ore, Pawel Adamowicz „rămâne conectat la aparate, el este într-o stare foarte gravă, iar şansele de a supravieţui sunt incerte”, anunţa anterior şeful serviciilor de sănătate din regiune, doctorul Jerzy Karpinski, citat de PAP.

Primarul, în vârstă de 53 de ani, a pierdut o „cantitate enormă” de sânge, ceea ce i-a provocat o hipoxie – diminuare a nivelului de exogen în sânge, preciza el.

Sute de persoane au răspuns luni dimineaţa, la Gdansk, unui apel la donare de sânge. „Avem, astăzi, de trei ori mai mulţi donatori decât de obicei. Este un semn de solidaritate după această dramă”, a declarat pentru AFP Wiktor Tyburski, directorul Centrului regional de colectare a sângelui situat alături de spitalul universitar în care primea îngrijiri primarul.

Adamowicz, care era primarul din Gdansk din 1998, a fost resuscitat la faţa locului şi transportat de urgenţă la un spital din apropiere, unde a fost operat.

Ministrul de Interne Joachim Brudzinski a descris incidentul ca „un atac de un barbarism inexplicabil”. Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat: „Astăzi sunt alături de el necondiţionat şi de cei apropiaţi, după cum sper că sunt toţi compatrioţii noştri. Mă rog ca el să fie din nou sănătos şi în toate puterile”.

Primarul Londrei, Sadiq Khan a scris pe Twitter: „Sunt şocat să aflu de atacul asupra lui Pawel Adamowicz, primarul din Gdansk, în această seară. Îi transmit gânduri bune şi sper să îşi revină rapid. Sunt solidar cu oraşul pe care îl conduce, cu familia sa şi susţinătorii săi”.

Conform presei poloneze, care face referire la rapoartele poliţiei, presupusul atacator este Stefan W, un bărbat de 27 de ani din Gdansk, care are antecedente privind infracţiuni violente. Legea poloneză nu permite ca numele de familie al persoanelor acuzate de infracţiuni să fie publicate.

Imaginile video ale incidentului arată cum atacatorul se adresează mulţimii de la un microfon. El ar fi spus: „Numele meu este Stefan. Am stat în închisoare, fiind nevinovat. Platforma Civică m-a torturat şi de aceea Adamowicz este mort”.

Adamowicz a fost membru al Platformei Civice, o grupare pro-europeană, care a condus Polonia între 2007 şi 2015, pentru ca apoi să părăsească partidul pentru a candida ca independent. Conform presei, Stefan W a fost condamnat pentru o serie de atacuri violente şi trimis la închisoare în 2014.

Stefan W ar fi plănuit acest atac de mult timp conform poliţiei. Faptul că atacatorul a putut nu doar să obţină acces pe scenă şi să atace primarul dar şi să se adreseze mulţimii după incident a ridicat întrebări serioase cu privire la securitatea de la eveniment, care a fost gestionată de o firmă privată.

Atacul a avut loc în timpul unui eveniment de caritate unde erau strânse fonduri bani pentru a trata copiii din spitalele de stat.

Adamowicz era o voce liberală puternică într-o ţară guvernată de partidul de dreapta Lege şi Justiţie din 2015. El era cunoscut în Polonia dar şi la nivel internaţional ca fiind un apărător al drepturilor comunităţii LGBT şi al migranţilor şi refugiaţilor.