Klaus Iohannis: Nu voi desemna premier o persoană urmărită sau condamnată penal. Dragnea: Şeful statului încalcă grav Constituţia

Klaus Iohannis a declarat marţi că nu va desemna pentru funcţia de premier o persoană urmărită sau condamnată penal. 

04 oct. 2016, 10:34
Klaus Iohannis: Nu voi desemna premier o persoană urmărită sau condamnată penal. Dragnea: Şeful statului încalcă grav Constituţia

UPDATE Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că preşedintele Klaus Iohannis „încalcă grav” Constituţia pentru că şi-a exprimat în mod public, înainte de alegerile parlamentare, preferinţa legată de viitorul premier. Mai mult, spune el, Iohannis face ce îi spune Alina Gorghiu.

Îi doresc mult succes în a proceda la desconsiderarea Constituţiei. Eu nu am spus niciodată că vreau să fiu premier, nici nu am spus cu cine vrem noi să mergem la Cotroceni ca şi propunere de prim-ministru. Domnul Iohannis confirmă acum că face ce îi spune doamna preşedinte de la PNL (n.r. – Alina Gorghiu), nu vrea să-i iasă din cuvânt. Să spui, înaintea alegerilor, pe cine ai prefera, respectiv pe Cioloş, şi pe cine nu ai pune, asta încalcă grav Constituţia„, a declarat Liviu Dragnea.

Românii vor vorbi pe 11 decembrie, până atunci preşedintele să tacă. Să vorbească numai după ce hotărăsc românii cine să conducă Romania. Iohannis a tăcut inteligent până acum, putea sa continue„, a completat Dragnea.

Întrebat de jurnalişti dacă exclude posibilitatea de a fi premier, Dragnea a răspuns: „Exclud orice discuţie despre subiectul ăsta”.

Liviu Dragnea a precizat că PSD nu-l va susţine pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier nici dacă PSD câştigă, nici dacă pierde alegerile. ”Nu e nevoie de un plan B că nu este un plan A. Eu nu am spus că planul e să fiu prim-ministru. Vreau ca PSD să câştige alegerile, să poată să facă majoritate şi să poată să meargă la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru (…) Propunerea venită de la cei care vor câştiga alegerile va fi acceptată de Iohannis. Aşa cred eu”, a mai spus Dragnea.

Liderul PSD susţine că preşedintele Iohannis îi sprijină făţiş pe liberali în campania electorală. ”Iohannis e cu PNL şi de partea cealaltă PSD. Şi dacă mai e supărat poate să mai pună nişte copoi pe noi. Îi aşteptăm. Din instituţiile statului. Să nu creadă că suntem nişte proşti pe aici prin ţară”, a adăugat Dragnea.

UPDATE Fostul premier Victor Ponta a declarat, marţi, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să respecte Constituţia atunci când va numi viitorul premier după alegerile din decembrie.

Eu l-am mai auzit pe Basescu spunand chestia asta. Cam de vreo mie de ori a spus ca nu ma desemneaza premier si m-a desemnat cred ca trei ori. Cati bani am dat pe ceea ce spunea Basescu, tot atatia bani dau si pe Iohannis.

Vorbind de un lucru serios, eu stiu ca toti, incepand cu Iohannis si terminand cu ultimul cetatean al acestei tari, trebuie sa ne supunem regulilor din Constitutie si din legi. Daca Iohannis are vreun articol din Constitutie sau din vreo lege care spune ca poate sa numeasca portarul de la Sibiu sau eventual doamna care i-a falsificat actele pentru casa, s-o faca. Daca nu exista o prevedere in Constitutie, Iohannis trebuie sa respecte Constitutia si legile ca si noi. Eu voi respecta intotdeauna votul oamenilor.

Cand oamenii au vrut si au votat USL, ce a mai vrut Basescu sau ce a mai vrut Iohannis nu a mai contatat. Daca pe 11 decembrie oamenii voteaza in majoritate absoluta PSD+ALDE, Iohannis o sa faca precum Basescu, o sa isi ia inapoi ce a zis. Iohannis il plagiaza pe Basescu. Nu poate si el sa vina cu o alta idee? Il plagiaza pe Basescu cu aceleasi jonglerii„, a spus Victor Ponta.

Fostul premier susţine că Iohannis ”a învăţat de la Băsescu să facă dosare penale adversarilor”.

Iohannis care a învăţat de la Băsescu să le facă dosare penale la adversari şi aşa… desigur şi aici îl plagiază pe Băsescu. Lui Băsescu acum îi pare rău că le făcea dosare penale la adversari, că i-a venit şi lui rândul. În 2019 o să îi pară rău şi domnului Iohannis”, a mai zis Ponta.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că nu va desemna pentru funcția de premier, după alegerile parlamentare din decembrie, „o persoană urmărită penal sau condamnată penal”. „În niciun caz nu voi desemna o persoană care este urmărită penal sau condamnată penal”, a declarat marţi Klaus Iohannis.

El a precizat că îşi menţine poziţia indiferent de majoritatea politică parlamentară care îi va face o astfel de propunere.

„Indiferent de către cine va fi propusă, eu nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal”, a spus Iohannis.

El a mai precizat că persoana pe care o va nominaliza va trebui să mai îndeplinească două condiţii: să aibă calităţile necesare pentru a conduce Guvernul şi să fie capabilă să obţină susţinerea unei majorităţi parlamentare.

”Ar fi absurd să desemnez pe cineva care nu obţine o majoritate”, a precizat preşedintele.

Declaraţia preşedintelui Iohannis îl elimină din ecuaţie pe Liviu Dragnea, preşedintele PSD, pentru o eventuală numire în funcţia de premier, dacă după alegeri va reuşi să formeze o majoritate parlamentară. Nici Victor Ponta nu trece acest criteriu de selecţie, fiind trimis în judecată în dosarul CE Turceni şi Rovinari şi cercetat penal în dosarul Tony Blair. Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la doia ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul.

Citeşte şi: Victor Ponta, acuzat că a primit 220.000 euro pentru a-l aduce pe Tony Blair în România