Klaus Iohannis participă sâmbătă la Consiliul European dedicat Brexit-ului. Agenda României

Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, a prezentat vineri principalele elemente pe care le va susţine preşedintele Klaus Iohannis la reuniunea Consilului European de sîmbătă, în format 27, pe tema Brexit-ului, printre acestea numărându-se protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români din Marea Britanie.

RomaniaTV.net
28 apr. 2017, 11:10
Klaus Iohannis participă sâmbătă la Consiliul European dedicat Brexit-ului. Agenda României

„Mâine (sâmbătă – n.r.), preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, se va afla la Bruxelles, unde va participa la reuniunea specială a Consiliului European în format UE 27. Această reuniune este prilejuită de faptul că Marea Britanie a notificat în legătură cu dorinţa de a părăsi Uniunea Europeană, conform articolului 50 al Tratatului UE”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni, precizând că la această reuniune se va încerca găsirea unui mandat general de negociere în privinţa Brexit.

Printre principalele elemente pe care le va susţine preşedintele Klaus Iohannis la reuniunea de la Bruxelles dedicată Brexit-ului, Dobrovolschi a enumerat menţinerea unităţii celor 27 de state membre ale UE în procesul de negociere, diminuarea pe cât posibil a efectelor negative ale ieşirii Marii Britanii din Uniune, menţinerea integrităţii pieţei unice şi asigurarea unui acces egal şi nediscriminatoriu la aceasta pentru companiile şi cetăţenii din toate statele membre.

De asemenea, Klaus Iohannis va insista pentru o abordare graduală a negocierilor, prima etapă fiind axată pe ajungerea la un acord privind retragerea Marii Britanii din UE, urmată apoi de negocieri privind viitorul relaţiilor dintre această ţară şi Uniune.

”Pentru România, obiectivul principal în negocieri este protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români din Marea Britanie după Brexit”, a precizat Mdălina Dobrovolschi.

În ceea ce priveşte aranjamentele financiare, Iohannis va propune ca acordul de retragere să asigure că UE şi Marea Britanie îşi vor respecta obligaţiile asumate înainte de data retragerii, cu impact minim asupra bugetului Uniunii şi fără afectarea angajamentelor agreate în actualul cadru financiar 2014 – 2020, în special cele referitoare la fondurile de coeziune şi cele pentru agricultură. 

Citeşte şi: Uniunea Europeană va discuta o aderare automată post-Brexit a unei „Irlande unite”