Klaus Iohannis, prima declaraţie după demisia lui MRU: Lumea spionilor e plină de poveşti. Când va propune un nou şef la SIE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că în scrisoarea prin care şi-a prezentat demisia de la conducerea Serviciului de Informaţii Externe Mihai Ungureanu a invocat decizii personale, fără a prezenta, însă, detalii. Şeful statului a precizat că nu a avut cu MRU niciun conflict care să-l fi determinat să demisioneze şi a subliniat că va aştepta alegerea unui nou parlament pentru a propune un nou şef pentru SIE.

RomaniaTV.net
26 sept. 2016, 15:52
Klaus Iohannis, prima declaraţie după demisia lui MRU: Lumea spionilor e plină de poveşti. Când va propune un nou şef la SIE

„Am primit demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu în jurul prânului. A menţionat motive personale, dar nu am informaţii suplimentare. Având în vedere că SIE trebuie să lucreze permanent şi să fie pregătit pentru a interveni în orice situaţie, mi s-a părut important să reacţionez foarte repede. Am acceptat demisia, am anunţat acest lucru, iar serviciul va fi condus interimar, până se îndeplinesc toate procedurile birocratice, de generalul Silviu Pahonţu (Predoiu, n.r.)”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că nu crede că va face o propunere pentru numirea unui nou şef SIE înaintea alegerilor parlamentare din decembrie. „Cred că acest parlament va fi foarte ocupat cu alegerile. Sper să fie si foarte ocupat cu a găsi candidaţi care nu au dosare penale şi cu o campanie curată. Nu cred că le voi încărca programul. Predoiu a mai fost o dată interimar şi nu cred că e nevoie să ne grăbim. Probabil voi face o propunere noului parlament, după alegeri. Nu m-am gândit la un înlocuitor, dar avem destul timp”, a menţionat Iohannis.

Şeful statului a respins ipoteza unui conflict cu Mihai Răzvan Ungureanu care să-l fi determinat pe acesta din urmă să demisioneze din fruntea SIE: „Zona spionilor întotdeauna e foarte interesantă şi taramul unor poveşti interminabile. Am lucrat foarte bine cu Ungureanu, eu l-am propus la conducerea SIE. Motivele sale probabil o sa le aflu şi eu când vom avea ocazia să discutăm, dar nu au fost situaţii care să duca la această demisie”.

Solicitarea președintelui Klaus Iohannis adresată Parlamentului de vacantare a postului de director al SIE în urma demisei lui Mihai-Răzvan Ungureanu a fost înregistrată, luni, la Senat.

„Demisia directorului SIE, Mihai-Răzvan Ungureanu, a fost depusă la Președinția României. O copie a acesteia, însoțită de solicitarea Președintelui României prin care se cere Parlamentului declararea ca vacant a postului, a sosit în această după-amiază la Cabinetul Președintelui Senatului”, se arată într-un comunicat de presă al Senatului.

Iohannis a transmis președinților Camerelor să ia act de demisia lui Ungureanu și să declare vacantă funcția.

„Președintele României a transmis președintelui Senatului și președintelui Camerei Deputaților să ia act de demisia din funcția de director al Serviciului de Informații Externe a domnului Mihai-Răzvan Ungureanu și să declare vacantă această funcție”, a precizat luni purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Președintele Klaus Iohannis a acceptat luni demisia din funcție a lui Mihai-Răzvan Ungureanu, conducerea SIE urmând să fie asigurată de Silviu Predoiu.