Klaus Iohannis: Sistemul de învăţământ are nevoie de o refacere amplă

Candidatul ACL la Preşedinţie, Klaus Iohannis, a declarat marţi, la Suceava, că întregul sistem educaţional din România trebuie refăcut, nu prin mici reforme, ci îmbunătăţit fundamental, proces ce ar dura aproximativ 20 de ani, transmite Agerpres.

23 sept. 2014, 17:36
Klaus Iohannis: Sistemul de învăţământ are nevoie de o refacere amplă

”Suntem în situaţia în care la Bacalaureat ajung aproape toţi, dar numai jumătate trec (…) Este o problemă fundamentală şi, după părerea mea, această problemă poate fi rezolvată printr-o refacere amplă a sistemului de învăţământ. Nu este o problemă doar de finanţare, cum nu este o problemă doar de curricula şcolară. Este o problemă de filozofie. Noi trebuie să avem un sistem educaţional care reuşeşte, în varianta optimală, să-l ducă pe fiecare pe calea care i se potriveşte cel mai bine (…) Vom reuşi printr-un sistem dual, unde teoria se îmbină cu practica, să avem oameni pregătiţi”, a arătat Iohannis.

În opinia lui, România are resursa umană foarte bună pentru a deveni o ţară exportatoare de înaltă tehnologie, nu de mână de lucru. ”Noi deja acum, cu acest sistem prost funcţional, suntem exportatori de forţă de muncă calificată. Este foarte păcat. Noi trebuie să avem forţă de muncă mai bine calificată şi să avem capacitatea să-i ţinem pe oameni în ţară şi atunci vom reuşi să avem o economie care funcţionează foarte bine şi care să-şi permită să plătească toate sistemele sociale”, a spus Iohannis.

El apreciază că o astfel schimbare fundamentală a sistemului ar dura, în prima fază, 20 de ani. ”Este cea mai scumpă reformă, dar merită (…) Problema noastră, a României, nu este că nu avem oameni sau că nu avem resurse. Noi, de obicei, nu avem un plan şi dacă avem un plan, avem unul pe un termen prea scurt. Suntem campioni la improvizaţii, ceea ce e nostim, câteodată chiar ne ajută, dar în niciun caz nu ne face să progresăm”, a spus Iohannis.

Liderul PNL a adăugat că va putea realiza tot ce îşi propune împreună cu un guvern de dreapta. ”Nici guvernul singur nu poate, nici preşedintele singur nu poate, doar că în ultimii ani ne-am obişnuit că preşedintele şi primul ministru înloc să-şi vadă de treabă şi de România îşi spală rufele în faţa naţiunii, la televizor. Ori aşa ceva mie nu îmi trebuie şi nu vreau. De aceea am spus oamenilor că eu şi noi toţi să facem altfel de politică”, a spus Iohannis.