Klaus Iohannis: Situaţia de la Opera Română, un contraexemplu de implicare a unui minister

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, la ceremonia de învestire a lui Cristian Ghinea în funcţia de ministru al Fondurilor Europene, că situaţia de la Opera Română a fost "un contraexemplu de implicare a unui minister". Şeful statului a spus că a avut alte două nemulţumiri majore legate de activitatea Guvernului.

27 apr. 2016, 14:59
Klaus Iohannis: Situaţia de la Opera Română, un contraexemplu de implicare a unui minister

Președintele Klaus Iohannis a declarat că una din nemulțumirile sale privind Guvernul a vizat situația de la Opera Națională din București, adăugând că această chestiune este pe cale de rezolvare.

El a precizat că nemulțumirile sale au vizat și faptul că pe zona fondurilor europene lucrurile nu s-au mișcat destul de bine, dar și situația privind actul normativ referitor la salarizarea bugetarilor.

O a treia nemulțumire este în curs de rezolvare și s-a referit la situația de la Operă. Un contraexemplu de implicare a unui minister în ceea ce s-a întâmplat la Operă. Cred că au rămas puține greșeli imaginate care nu au fost făcute de ministrul Culturii în această chestiune„, a spus Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de învestitură a noului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

El a precizat că astfel de lucruri le discută cu premierul Dacian Cioloș. „Nu există nemulțumiri care duc la vreun circ între palate sau la certuri între președinte și prim-ministru. Noi lucrăm împreună și rezolvăm problemele„, a spus Iohannis.

La un moment dat, preşedintele şi-a întrerupt discursul pentru a face observaţie unor jurnalişti: „Dacă domnii jurnalişti au ceva de spus, aveţi cuvântul, după care pot sa continui, da? Mulţumesc!”.

VEZI ŞI: Iohannis, PRIMA APARIŢIE după operaţia la umăr. Cristian Ghinea, învestit în funcţia de ministru al Fondurilor Europene

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a schimbat în ultimele săptămâni nu mai puţin de patru directori ai Operei: George Călin, Tiberiu Soare, Vlad Conta şi din nou George Călin. Călin a fost demis din nou de Ministrul Vlad Alexandrescu pe 21 aprilie, la solicitarea angajaţilor ONB, care au protestat faţă de repunerea în funcţie la Operă a unui manager corupt.

Problemele au apărut în urma neînţelegerilor dintre corpul de balet al ONB, în frunte cu coregraful Johan Kobborg şi fosta conducere a instituţiei de cultură, dirijorii Tiberiu Soare şi Vlad Alexandrescu.

Luni, prin intermediul unor scrisori semnate în numele Senatului UNITER, Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din Romania îi solicitase lui Vlad Alexandrescu să demisioneze, cerându-i prim-ministrului Dacian Cioloş să îl demită pentru proasta gestionare a conflictului de la ONB, precum şi datorită unor încălcările privind prevederile legii managementului instituţiilor publice de cultură.

Vlad Alexandrescu a demisionat miercuri, la cererea premierului.