Klaus Iohannis solicită acordul Parlamentului pentru înfiinţarea a unui detaşament de contrainformaţii al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului, prin intermediul unei scrisori, să aprobe înfiinţarea pe teritoriul României a Detaşamentului de Contrainformaţii Bucureşti, structură NATO, care îşi va desfăşura activitatea pe lângă Comandamentul Diviziei Multinaţionale de Sud Est din Bucureşti.

27 mart. 2017, 13:39
Klaus Iohannis solicită acordul Parlamentului pentru înfiinţarea a unui detaşament de contrainformaţii al NATO

„În baza deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia din 2016, în cadrul pachetului de măsuri pentru asigurarea prezenţei înaintate adaptate pe flancul sud-estic al Alianţei Nord Atlantice, s-a stabilit constituirea unor structuri de comandă şi control NATO pe teritoriul României. În continuarea implementării acestor măsuri, structurile NATO responsabile au notificat România despre aprobarea înfiinţării pe teritoriul ţării noastre a Detaşamentului de contrainformaţii NATO ( ACCI Bucharest Detachement- BuDET)”, se arată în scrisoarea şefului statului, adresată luni Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere ale Parlamentului.

Conform scrisorii semnată de şeful statului, înfiinţarea acestei structuri face parte din „efortul Aliat de implementare, în această zonă, a măsurilor de sporire a capacităţii de reacţie la provocările mediului internaţional de securitate, constituind o obligaţie a Comandamentului Aliat pentru Contrainformaţii de a-şi asigura, prin mijloace proprii, protecţia contrainformativă a structurilor NATO de comandă şi de control”.

Detaşamentul de contrainformaţii NATO îşi va desfăşura activitatea pe lângă Comandamentul Diviziei Multinaţionale de Sud Est din Bucureşti.

CSAT a avizat înfiinţarea acestui detaşament pe teritoriul României.

„În temeiul art 3 lit b) din Legea 291.2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, la propunerea Prim -ministrului Guvernului României, solicit Parlamentului să aprobe înfiinţarea, pe teritoriul României, a Detaşamentului de Contrainformaţii Bucureşti, fără indicativ de unitate militară”, conchide Klaus Iohannis.