Klaus Iohannis: Sunt mulţumit de Guvern, mai puţin de partide. Penalii nu au dispărut de pe liste

Președintele Klaus Iohannis a făcut un succint bilanț, la aproape un an de la tragedia din Colectiv, care a dus la proteste de stradă, soldate cu schimbarea guvernului.

26 oct. 2016, 10:02
Klaus Iohannis: Sunt mulţumit de Guvern, mai puţin de partide. Penalii nu au dispărut de pe liste
„Din punct de vedere politic, anul care s-a scurs a fost atipic, datorită sentimentului de frustrare după tragedia de la Colectiv, guvernul de atunci a trebuit să plece, iar atunci am propus o soluţie neobişnuită: un guvern tehnocrat, condus de Dacian Cioloş, care şi-a făcut treaba. Sunt mulţumit de felul în care acest guvern tehnic a gestionat treburile publice.
 
Este un guvern acceptat de politicieni şi votat în Parlament fără însă ca vreun partid să se indentifice cu acest Guvern. Sarcina Guvernului este cu atât mai dificilă cu cât se apropie alegerile. Partidele încearcă să se profileze atacând acest guvern. Am avut un an de stabilitate, de creştere economică chiar semnificativă, un an cu două rânduri de alegeri.
 
Alegerile locale s-au desfăşurat aproape în perfectă ordine, ne pregătim pentru alegerile parlamentare şi mă aştept să fie organizate la modul serios, aşezat, să treacă fără evenimente care să disturbe exprimarea voinţei alegătorului. Toate aceste lucruri sunt pozitive. Asta am aşteptat de la guvernul tehnic, asta s-a întâmplat.
 
În zona partidelor, am avut anumite aşteptări, iar aici lucrurile nu stau chiar aşa bine. Am spus că partidele trebuie să se reformeze, să scoată penalii din joc, să promoveze oameni merituoşi. Aici lucrurile au cam trenat, trebuie să recunoaştem. Unele partide au înţeles aceste aşteptări, şi chiar dacă greu, au încercat să se schimbe, să devină partide care sunt acceptabile şi pentru noile pretenţii. În schimb, am văzut cu toţii, din păcate, că alte partide , chiar dacă au înţeles acustic aceste aşteptări ale românilor, nici măcar nu s-au străduit să se reformeze, au mimat reforma şi au lăsat lucrurile ca înainte.
 
În decembrie vom vedea dacă românii observă aceste schimbări. Eu, personal, mi-aş fi dorit mai multă reformă, mai mult curaj la partidele politice, dra lucrurile nu se termină în decembrie, este un nou început”, a declarat Iohannis la Adevarul.
 
Despre listele partidelor

„Unii au înţeles şi au scos penalii total de pe listă, alţii nu au dorit să facă acest lucru. Chiar daca s-au schimbat câteva nume pe listă, unii sunt tot acolo, chit că trebuiau să fie un pic mai retraşi. Aceste lucruri le văd şi alegătorii.

Cum vede atacurile împotriva Justiţiei

 Eu citesc aceste atacuri într-o cheie foarte simplă: unii oameni sunt urmăriţi penal şi se tem de justiţie. Răspunsul lor a fost să atace instituţiile care se ocupă de ei. Aşa citesc eu atacurile al justiţie, la unii magistraţi. Aceşti oameni nu greşesc profund numai pentru cariera lor. În loc să înţeleagă că societatea doreşte partide curate, au devenit foarte nervoşi pentru că justiţie, dreptatea se apropie de ei şi îi descoperă. Aceşti oameni nu-şi dau seamă că trag propriile partide în jos. Indiferent cât de belicos ar fi discursul lor, nu mai reuşesc să păccălească pe nimeni. Sunt nişte persoane următite penal, care atacă Jsutiţie crezând că se pot apăra.

„Dacă vrem o Justiţie puternică care îi rade pe vinovaţi sau dacă vrem un amestec. Au ieşit la TV ca în desenele animate, au ţopăit tot felul die politiceni cu abordări populiste. Nu aşa rezolvăm probleme. Trebuie să om rezolvăm cu calm, cu un plan pe termen lung. Dacă ne apucăm doar din patru în patru ani, în ajunul alegerilor, să discutăm despre unire, despre Justiţie, nu ne facem niciun bine. În campanie trebuie să discutăm despre guvernare, despre Parlament, despre dezvoltare economică, despre simplificarea adminsitraţiei. După alegeri, partidele trebuie să vină cu soluţii reale, nu cu poveşti de TV. Soluţia este în programe solide, convingătoare, care vină să explice alegătorului ce va fi dacă partidul x câştigă. Un om care deja se apropie de pensie, vrea să audă la TV ce spune partidul respectiv despre pensie: la ce vârstă, în ce condiţii îi va fi asigurată pensia. Un şomer vrea să audă dacă primeşte ajutort de şomaj, dar mai ales ce îi propune partidul respectiv despre găsirea unui loc de muncă. Investitorii vor o Românie predictibilă. Nu să venim în ajun de alegeri să schimbăm toată arhitectura taxelor şi a impozitelor pentru că unul crede că aşa dă bine la popor. Dă foarte prost. Cum îşi imaginează cineva că acestă chestiune se rezolvă într-o săptămână renunţând la taxa radio/TV. Această modalitatea heirupistă este fundamental greşită”, a punctat Iohannis.