Klaus Iohannis: Suntem datori ca împreună să facem mai mult pentru cunoaşterea contribuţiei romilor la dezvoltarea României

Românii sunt datori ca împreună să facă mai mult pentru cunoașterea contribuției romilor la dezvoltarea țării, a declarat președintele Klaus Iohannis, cu prilejul Conferinței ''România - o țară a tuturor'', organizate la Muzeul Național Cotroceni.

RomaniaTV.net
22 iun. 2017, 09:39
Klaus Iohannis: Suntem datori ca împreună să facem mai mult pentru cunoaşterea contribuţiei romilor la dezvoltarea României

Faptul că Palatul Cotroceni găzduiește conferința ‘România — o țară a tuturor’ nu este întâmplător. Am dorit să exprimăm, simbolic, faptul că problemele trecutului, prin cunoașterea și asumarea lor la nivelul conștiinței sociale, sunt parte integrantă a istoriei naționale. Ea este compusă deopotrivă din mari fapte și personalități, din valori și tezaure identitare, dar și din momentele tragice generate de ură și intoleranță. Dezvăluind suferințele trecutului, manifestarea dumneavoastră este o bună oportunitate de a readuce în atenție pericolul pe care continuă să-l reprezinte xenofobia și rasismul”, a spus șeful statului, în mesajul citit la eveniment de consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

Potrivit acestuia, conferința ‘România — o țară a tuturor’ transmite un mesaj important:

‘Putem și suntem datori ca împreună să facem mai mult pentru cunoașterea contribuției romilor la dezvoltarea României, pentru memoria marilor personalități culturale care au provenit din comunitatea romă, pentru omagierea romilor care au pierit în cele două războaie mondiale ale secolului XX ori au fost victimele Holocaustului’‘, a arătat Iohannis.

El a precizat că apropiatul Centenar al Marii Uniri oferă oportunitatea stabilirii unor noi ținte.

”Apropiatul Centenar al Marii Uniri ne oferă oportunitatea stabilirii unor noi ținte, a căror atingere să dovedească faptul că am învățat din lecțiile trecutului cum să construim o Românie puternică, educată și incluzivă. În acest sens, contribuția tuturor minorităților, alături de majoritatea românească, în dezvoltarea proiectelor naționale este esențială”, a adăugat șeful statului.