Klaus Iohannis: Tematica COTELOR OBLIGATORII va dispărea. România nu e o ţară xenofobă, nici autistă VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că, în opinia sa, tema cotelor obligatorii de refugiati va dispărea şi a arătat că România nu e "o ţară xenofobă, nici autistă, nici separatistă" şi îşi doreşte să contribuie la rezolvarea crizei imigranţilor.

14 sept. 2015, 14:36
Klaus Iohannis: Tematica COTELOR OBLIGATORII va dispărea. România nu e o ţară xenofobă, nici autistă VIDEO

Klaus Iohannis a făcut noi precizări in contextul refuzului României de a accepta cota de refugiaţi propusă de Comisia Europeană, spunând că oferta ţării noastre pentru primirea refugiaţilor este una foarte generoasă.

Incet-incet, tematica cotelor obligatorii va dispare fiindca nu mi se pare normal ca o tara din UE să fie obligată la ceva ce nu poate să facă. Or, sa se ia o decizie care sa redeschida falia intre est si vest mi s-ar parea fundamental gresit.

Exista alte forme prin care tarile care refuza cotele obligatorii isi pot arata solidaritatea. Noi ne-am exprimat de fiecare data pornind de la solidaritate, Romania e solidara cu ceilalti membri din UE intr-o masura care se va arata pe parcurs si cu imigrantii. Noi am facut o oferta foarte generoasa pentru relocarea celor 40.000 de imigranti.

Romania nu este o tara xenofoba, nici autista, nici separatista. Noi dorim sa participam la rezolvarea acestei chestiuni. Cum vom face, ramane sa stabilim, trebuie sa exista discutii, un plan al Guvernului pentru a veni cu propuneri.„, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat dacă în România s-au luat masuri speciale, Iohannis a răspuns: „Romania nu e sub presiune acum. E un aspect foarte interesant, acei migranti nu vor in Romania. Ei vor in alta parte. Romania nu e in spatiul Schengen si pentru ei suntem marginali. Dar asta nu ne absolva de o analiza foarte profuinda si serioasa. In ce priveste fortele armate, nu cred ca e cazul sa intram in vreo logica a panicarii sau orice altceva, nu e nevoie de o pregatire sau dislocare suplimentare.”

CITEŞTE ŞI KLAUS IOHANNIS cere o NOUĂ REFORMĂ în învăţământ şi propune un PLAN pe trei ani

Totodată, întrebat cum comentează declaraţiile cancelarului Austriei privind sancţionarea ţărilor care refuză cotele obligatorii, preşedintele a spus că el crede că Werner Faymann a fost „puţin emoţionat” atunci când a făcut acele declaraţii.

„Eu cred că a fost puţin emoţionat când a făcut acele declaraţii, cu trenuri blocate la graniţă, cu gări, aflux imens de refugiaţi (…) Nu trebuie să punem pe cântarul de aur chiar toate afirmaţiile de acest tip„, a spus Klaus Iohannis.

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a criticat vehement ţările est-europene care se opun cotelor privind distribuirea imigranţilor propuse de Comisia Europeană, cerând penalizarea acestora prin reducerea accesului la fonduri structurale europene.

„Oponenţii sistemului cotelor privind imigranţii nu ar trebui să fie prea siguri de această poziţie”, a avertizat cancelarul Austriei. El a mai spus, într-un interviu acordat sâmbătă revistei germane Der Spiegel, că oricine se sustrage responsabilităţilor trebuie să fie penalizat financiar, „spre exemplu prin reducerea accesului la fonduri structurale de care beneficiază în principal statele est-europene membre UE”.

Reprezentanţii statelor membre UE dezbat luni, în Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne, propunerile Comisiei Europene privind imigraţia. România va fi reprezentată de vicepremierul Gabriel Oprea, care va anunţa că ţara noastră poate primi 1.785 de refugiaţi, respingând cotele obligatorii.