Klaus Iohannis va transmite la Bruxelles poziţia României despre Coreea de Nord şi conflictul nuclear

Președintele Klaus Iohannis se va afla la Bruxelles în perioada 19-20 octombrie, unde va participa la reuniunea Consiliului European.

18 oct. 2017, 11:12
Klaus Iohannis va transmite la Bruxelles poziţia României despre Coreea de Nord şi conflictul nuclear

Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, în cadrul întâlnirii liderilor europeni vor fi discutate, în principal, subiecte privind migrația, agenda digitală a Uniunii, securitatea și apărarea, relațiile dintre Uniunea Europeană și Turcia, precum și despre dosarul nord-coreean.

De asemenea, va fi abordată și tema referitoare la viitorul Uniunii Europene.

”De asemenea, va avea loc o sesiune în format UE27 dedicată discuțiilor referitoare la retragerea Marii Britanii din Uniune în vederea evaluării progreselor înregistrate până în prezent în procesul de negociere.

Referitor la migrație, Președintele României va sublinia importanța monitorizării fluxurilor migratorii pe ruta Mediteranei de Est, pentru o mai bună gestionare a acestora. Totodată, Președintele Klaus Iohannis va sublinia că implementarea Declarației UE-Turcia trebuie să rămână o prioritate pentru Uniune.

Referitor la agenda digitală, Președintele României va susține necesitatea ca Piața Unică Digitală să devină deplin funcțională cât mai repede posibil. În plus, Președintele Klaus Iohannis va sublinia că securitatea cibernetică este un element determinant pentru buna funcționare a acestei piețe.” – se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

În ceea ce privește politica europeană de apărare, Klaus Iohannis îi va informa membrii Consiliului European cu privire la decizia țării noastre de a participa la procesul de cooperare permanentă structurată (PESCO) chiar de la lansarea acestui proces, preconizată pentru luna decembrie a acestui an.

De asemenea, președintele României se va referi la evoluțiile din dosarul nord-coreean care generează îngrijorare, reprezentând o amenințare gravă la adresa securității globale.

”Președintele Klaus Iohannis va sublinia că România susține eforturile comunității internaționale pentru soluționarea pe cale pașnică a crizei din Peninsula Coreeană și că obiectivul major este denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă a peninsulei coreene” – se mai arată în comunicat.

Cu prilejul reuniunii Consiliului European, Președintele României va participa la Summitul Partidului Popular European (PPE) și va avea întâlniri cu Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, și Secretar General al PPE, Antonio López-Istúriz.