Klaus Johannis află pe 25 septembrie dacă raportul ANI va fi anulat

Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunţa în 25 septembrie privind solicitarea lui Klaus Johannis privind anularea raportului ANI.

16 sept. 2013, 15:41
Klaus Johannis află pe 25 septembrie dacă raportul ANI va fi anulat

Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunţa în 25 septembrie asupra cererii de anulare a raportului de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), formulată de primarul municipiului Sibiu, Klaus Johannis. Judecarea cauzei s-a încheiat, potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, instanţa rămânând în deliberare. La ultimul termen, cel de luni, a fost prezent doar reprezentantul ANI.

Până la pronunţarea în acest dosar, în data de 20 septembrie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) se va pronunţa asupra cererii de strămutare a dosarului, depusă de ANI.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii în 24 aprilie, ANI a constatat, conform sursei citate, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către primarul municipiului Sibiu.

ANI susţinea, în aprilie, că Iohannis se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţinea, simultan, atât funcţia de primar al municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu, începând cu 30 aprilie 2009, şi în S.C. PIEŢE S.A., începând cu 5 august 2010, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit legislaţiei în vigoare, ‘persoana (…) faţă de care s-a constatat (…) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului’.

După ce ANI a emis comunicatul privind constatarea stării de incompatibilitate a primarului Johannis, acesta a cerut, în 30 aprilie, Curţii de Apel Alba Iulia atât anularea raportului de evaluare întocmit de ANI, cât şi suspendarea executării raportului.

În paralel, ANI a solicitat atât strămutarea procesului de la Alba Iulia, cât şi suspendarea judecării dosarului până când instanţa supremă se pronunţă asupra primei cereri.

În 16 iulie, ICCJ a respins cererea ANI de suspendare a judecării dosarului până se judecă strămutarea, programată pentru 20 septembrie.

În 23 iulie, Curtea de Apel Alba Iulia a respins, ca lipsită de interes, cererea de suspendare a executării raportului de evaluare întocmit în 24 aprilie de ANI, depusă de primarul municipiului Sibiu, Klaus Johannis.

Klaus Johannis se află la al patrulea mandat consecutiv de primar.

În aprilie 2010, Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea primarului Klaus Johannis, care a solicitat anularea actului de constatare a stării de incompatibilitate emis de ANI, mai exact a deciziei ANI care stabilea faptul că edilul s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 aprilie 2003 – 18 mai 2004, întrucât a deţinut concomitent şi funcţia de membru în consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale.

Primarul Sibiului se consideră nevinovat şi a declarat, la începutul lunii august, că există suficient sprijin politic pentru modificarea Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, pentru România fiind necesară, în opinia sa, şi schimbarea cât mai repede a legislaţiei privind incompatibilităţile.

‘Eu am fost de acord din capul locului cu această modificare, nu pentru că aş fi eu incompatibil. Eu nu mă consider deloc incompatibil, dar abordarea din legea românească este inadecvată. Nu este vorba de a permite aleşilor să intre în tot felul de consilii de administraţie private, este vorba de acele societăţi care sunt sută la sută în mână publică, cum este de exemplu Apă-Canal la Sibiu, DPC la Sibiu. Abordarea din Legea 161 este anacronică’, a declarat Klaus Iohannis.