Kovesi, despre acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă: Nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar. Am sesizat CSM VIDEO

Procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, luni, la ieşirea de la Ministerul Justiţiei, că nu comentează "declaraţiile unui inculpat fugar", făcând referire la acuzaţiile pe care Sebastian Ghiţă le-a făcut la adresa sa.

09 ian. 2017, 12:04
Kovesi, despre acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă: Nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar. Am sesizat CSM VIDEO

Să lăsăm lucrurile ridicole gen cucuvele mov şi şefi de la CIA. Nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar, care are mai multe dosare, o parte la DNA, o parte deja trimise în judecată. Un inculpat care, în 2015, de la tribuna Parlamentului a acuzat DNA şi a atacat sistemul judiciar. Ca atare nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar şi nu doresc să intru în dialog cu acesta”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, întrebată cum comentează acuzaţiile pe care i le aduce fostul deputat Sebastian Ghiţă.

 

Şefa DNA a menţionat că atacuri la adresa sistemului judiciar sunt făcute de inculpaţi trimişi în judecată sau condamnaţi. Mai mult, procurorul-șef al DNA a anunțat că a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la afirmațiile lansate de Sebastian Ghiţă la adresa ei, în luna decembrie și la începutul lui ianuarie, despre care spune că sunt „neadevărate, neîntemeiate, tendenţioase şi ridicole”.

„Aceste atacuri sunt făcute deoarece DNA şi-a permis să deranjeze inculpaţii. Deşi am făcut mai multe demersuri, aceste atacuri au continuat. La sfârştului lui 2016 am făcut 14 sesizări la CSM cu privire la afirmaţiile mincinoase, chiar ridicole, ale inculpaţilor, am sesizat CNA pentru 12 emisiuni şi în cursul zilei de azi (luni – n.r.) am reluat dialogul cu CSM şi cu privire la afirmaţiile apărute în decembrie şi ianuarie din partea mai multor persoane, am sesizat CSM. Răspunsul meu îl veţi găsi în acea sesizare, o voi face publică. Am trimis şi la procurorul general o parte dintre aceste afirmaţii mincinoase. Ele au fost verificate şi s-a dat o soluţie de clasare”, a mai spus Kovesi.

CITEŞTE ŞI: Iordache, despre o eventuală revocare din funcţie a lui Kovesi după înregistrările lui Ghiţă: Nu văd de ce. Este o anchetă la Parchet

Întrebată dacă DNA e responsabilă de fuga lui Sebastian Ghiţă, Kovesi a răspuns: „În niciun caz! Noi am dispus controlul judiciar, am dispus efectuarea unei supravegheri operative, filaj. Noi am dispus interdicţia de a părăsi ţara şi supraveghere operativă, cred că răspunsul trebuie să-l dea MAI, cum a reuşit să scape şi să se ascundă. Noi ne-am luat măsuri de precauţie, este o măsură pe care procurorul a dispus-o pe baza informaţiilor pe care le avea în dosar”.

De asemenea, întrebată dacă a avut discuţii cu Florian Coldea sau cu Traian Băsescu despre condamnarea din dosarul ICA, Kovesi a spus: „Am precizat că am sesizat CSM pentru afirmaţii neadevărate”.

Kovesi a mai fost întrebată şi dacă Sebastian Ghiţă a avut vreo implicare în aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. „De aceste aspecte s-au ocupat Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Interne, vă rog să întrebaţi acolo”, a spus kovesi.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a deschis, în 4 ianuarie, dosar penal după înregistrarea audio prezentată de Sebastian Ghiţă în care Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le primea din dosare aflate în curs de soluţionare.

Procurorii PICCJ s-au autosesizat în acest caz, după informaţiile publicate în mass-media privind posibile imixtiuni în actul de justiţie, în urma înregistrării care a fost făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiţă şi în care este redat un dialog între fostul preşedinte Traian Băsescu şi o altă persoană cu care discuta despre informaţii pe care le-ar fi primit legat de dosare aflate în curs de soluţionare.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, în 6 ianuarie, că înregistrările difuzate de postul de televiziune al fostul deputat Sebastian Ghiţă sunt prezentate într-o manieră “destul de tendenţioase”, într-o anumită formă, sugerând procurorilor ceea ce ar trebui să facă.

Augustin Lazăr a precizat că cercetările în dosarul deschis de PICCJ trebuie să fie obiective, iar în acesta vor fi audiate mai multe persoane şi vor fi ridicate înregistrările.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă, care de la dispariţia sa în urmă cu peste două săptămâni a avut mai multe apariţii la postul de televiziune pe care îl controlează, a prezentat, în 3 ianuarie, o înregistrare audio în care Traian Băsescu discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocând şi numele judecătoarei Camelia Bogdan, dar şi pe cele ale procurorului şef al DNA Codruţa Kovesi şi pe al prim-adjunctului SRI Florian Coldea.

Într-o înregistrare anterioară, Ghiţă afirmase că Traian Băsescu i-a spus că are înregistrări cu „felul în care a fost plănuită închiderea lui Voiculescu”.

Omul de afaceri a mai susţinut că dosarul Realitatea Media a fost „măsluit” şi că Laura Codruţa Kovesi l-a contactat „pentru a distruge Realitatea TV, dorind să folosească acest post de televiziune pentru sistem”.

Fostul deputat a spus într-o altă înregistrare că Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii şi care a plecat din ţară în 2000, a fost adus în România din Indonezia pe banii unei firme din Ploieşti, care a plătit 200.000 de euro, „la cererea Laurei Codruţa Kovesi şi a statului român”.

Într-un alt material difuzat la România TV, Ghiţă a vorbit despre legăturile sale cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe care a susţinut că a cunoscut-o în sediile SRI şi a întrebat-o dacă îşi mai aduce aminte de o petrecere restrânsă dintr-o vilă din Sinaia, la care aceasta era împreună cu el şi cu Vasile Dîncu. Ghiţă a adus mai multe documente, susţinând că sunt e-mailuri care ar incrimina-o pe Kovesi.

De asemenea, într-o înregistrare a lui Sebastian Ghiţă difuzată în 5 ianuarie, de România TV, acesta spunând că fostul premier Victor Ponta ar fi fost santajat de către generalul SRI Florian Coldea pentru a o propune pe Laura Codruta Kovesi la conducerea DNA, ameninţându-l că îi va anula vizita în SUA în apropierea alegerilor prezidenţiale, „iar asta îl va distruge”.

CITEŞTE ŞI: Noi înregistrări explozive cu Sebastian Ghiţă: Ponta a fost şantajat s-o numească pe Kovesi la DNA