Kovesi: Numărul procurorilor care lucrează la DNA trebuie majorat

Procurorul şef al DNA a declarat, marţi, că numărul de procurori trebuie majorat şi că a formulat o propunere în acest sens, pe care a înaintat-o preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Victor Ponta, ministrulului Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea şi preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose.

24 feb. 2015, 11:23
Kovesi: Numărul procurorilor care lucrează la DNA trebuie majorat

Şeful DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți, la prezentarea bilanţului instituţiei pe 2014, că principala vulnerabilitate și, în același timp, marea provocare pentru DNA o reprezintă creșterea continuă a volumului de activitate, în condițiile în care numărul de procurori a rămas același de la înființarea instituției.

Volumul de activitate din 2014 este triplu față de anul înființării Direcției și aproape dublu față de acum 5 ani, deși numărul de procurori a rămas același. Cu toate acestea, numărul de dosare soluționate a crescut în fiecare an, fiind peste 4.100 de dosare soluționate în 2014, cele mai multe dosare finalizate de la înființarea DNA. Deși procurorii au soluționat în fiecare an tot mai multe dosare, ritmul de creștere a dosarelor noi a fost și mai mare, astfel încât am ajuns ca, la sfârșitul anului 2014, să avem încă de soluționat un număr de 5.000 de cauze. Pentru a le putea finaliza ar fi nevoie să nu se înregistreze nici un dosar nou, timp de cel puțin un an. Imaginați-vă presiunea care îl așteaptă pe procuror în fiecare zi în care merge la birou și știe că, indiferent cât de mult lucrează, va fi la fel și în perioada următoare, pentru că zilnic i se repartizează cauzele nou înregistrate„, a afirmat Laura Codruţa Kovesi, potrivit Agerpres.

Ea a subliniat că aceste cauze nu pot fi privite doar ca simple dosare, pentru că reprezintă așteptările a mii de oameni, care au rămas cu o situație juridică incertă.

Acest lucru afectează percepția publică legată de înfăptuirea actului de justiție, de multe ori existând suspiciuni privind perioada în care s-a finalizat dosarul. Volumul dosarelor aflate în prezent la DNA depășește posibilitățile fizice de lucru cu resursa umană disponibilă în prezent, mai ales că avem în continuare un număr mare de cazuri nefinalizate din anii anteriori. (…) În aceste condiții, considerăm prioritară identificarea de soluții care să permită limitarea numărului de dosare ce revin procurorilor și soluționarea în primul rând a cauzelor importante pentru societate. Din perspectiva noastră, o primă direcție de rezolvare, o primă rezolvare este creșterea numărului de procurori și am formulat deja o propunere de majorare a schemei de procurori cu încă 50 de posturi. Trebuie să ne hotărâm dacă ne dorim o justiție eficientă sau procurori îngropați în munți de dosare„, a arătat șeful DNA.

Kovesi a precizat că a dispus măsuri de prioritizare a dosarelor restante, criteriile utilizate vizând valoarea prejudiciului, riscul prescrierii faptelor sau riscul ca prin intermediul funcției deținute persoana să continue activitatea infracțională.

Perioada de soluționare a dosarelor diferă, însă, în funcție de natura faptei, de elementele existente la data inițierii investigației și de necesitatea derulării unor proceduri de strângere sau completare a probatoriului. Pe de altă parte, evoluția cazului sau momentul adoptării unor măsuri procesual penale nu depinde în mod exclusiv de procuror. Orice analiză trebuie să se raporteze la specificul dosarelor pe care le instrumentăm„, a mai spus şefa DNA.

Potrivit acesteia, complexitatea dosarelor DNA presupune situații în care un procuror nu poate instrumenta într-un mod eficient mai multe dosare în același timp, dând exemplul cauzei referitoare la achiziția de licențe pentru calculatoare sau cele privind retrocedări ilegale.

Citeşte şi: IOHANNIS şi PONTA, la bilanţul DNA. Kovesi: În 2014 au fost cei mai mulţi DEMNITARI de rang înalt investigaţi