Kovesi, precizări despre noul dosar al lui Şova şi cazul Colectiv: „Se lucrează în RITM ALERT”

Laura Codruța Kovesi, procurorul-şef al Direcției Naționale Anticorupție, a declarat că în noul dosar al lui Dan Şova deschis de DNA, se verifică o acuzaţie care vizează complicitate pentru abuz în serviciu. Totodată, şefa DNA a vorbit şi despre dosarul în care sunt anchetaţi angajaţi ai ISU după tragedia din Colectiv.

25 nov. 2015, 12:11
Kovesi, precizări despre noul dosar al lui Şova şi cazul Colectiv: „Se lucrează în RITM ALERT”
Laura Codruța Kovesi a declarat că senatorul Dan Șova este suspect într-un nou dosar şi că „se verifică o acuzație care vizează complicitate pentru abuz în serviciu, aceasta fiind acuzația care i-a fost adusă la cunoștință”.

„Se verifică o acuzație care vizează infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu pentru obținerea unor contracte de asistență de la o instituție publică de către firma de avocatură pentru care se pare că domnul Șova ar fi intervenit. Diferă valoarea sumelor, diferă perioadele de timp în care s-au încheiat aceste contracte, diferă uneori firmele care au încheiat contractele. Vorbim despre mai multe contracte, într-o perioadă mai lungă de timp, (…) au fost mai multe contracte adiționale, mai multe sume de bani”, a spus Kovesi.

Şefa DNA a precizat că în dosarul în care Comisia juridică din Senat a aprobat cererea de încuviințare a reținerii lui Dan Șova, procurorul de caz va decide „dacă este necesar să propună o măsură preventivă”.

„Va decide procurorul de caz după ce administrează toate probele care sunt necesare, probe atât în acuzare, cât și în apărare, după ce audiază toate persoanele care sunt implicate în caz. Va decide procurorul de caz dacă este necesar să propună sau nu o măsură preventivă. Vom vedea în zilele următoarea dacă se va întâmpla acest lucru”, a afirmat Kovesi, la Digi 24.

Întrebată despre dosarul Colectiv, şefa DNA a precizat că nu ştie dacă vor mai apărea noi nume.

„Deocamdată avem suspiciuni de abuz în serviciu pentru funcționari din primărie și funcționari ai ISU și din conducerea ISU. Sunt dosare care merg în paralel, pentru că angajații ISU au statut de militari. Nu vă pot spune dacă vor fi noi învinuiți. Este foarte greu să faci o anchetă serioasă când anunți dinainte ce urmează să faci. Faptul că nu spunem că verificăm anumite documente sau persoane nu înseamnă că acestea nu se întâmplă. În aceste dosare se lucrează ritmic. Vom anunța ce vom face. Așa cum este și cu dosarul de abuz în serviciu al angajaților din primărie și ai ISU se lucrează în ritm alert”, a spus Kovesi la Digi 24.

Totodată, Laura Codruţa Kovesi a menţionat că a cerut de la ISU baza lor de date cu firme PSI.

„Vă asigur că toate documentele care interesează ancheta pentru a susține acuzațiile pe care le-am formulat au fost ridicate de la ISU. (…) Pentru că orice documente, orice adresă, orice proces verbal pe care noi îl ridicăm constituie probă în dosar, în acest moment, eu nu pot să fac public o probă din dosarul pe care îl avem. Nici nu pot să vă confirm dacă anumite documente care pot constitui sau nu probe în dosar au fost sau nu ridicate”.

Potrivit, şefei DNA a precizat că în ultima vreme, chiar şi după tragedia din Colectiv, „s-a conștientizat efectul corupției. În 2015, numărul sesizărilor de corupție de la cetățeni a crescut cu 45% față de anul trecut. Evenimentul a dus la o conștientizare mai puternică a fenomenului corupției”, a adăugat procurorul-şef.

„Anul acesta, în dosarele cercetate de DNA, valoarea mitelor, a foloaselor oferite și primite este în jur de 100 de milioane de euro. Marea parte a sesizărilor pe care le primim în DNA sunt de la persoane fizice și juridice. (…) Acest fenomen este prezent în toate domeniile. Dar pot să vă spun domeniile prioritare pentru DNA: sunt educație, sănătate, achiziții europene. Este important să fie luate și măsuri preventive. Degeaba acuzăm un funcționar care a făcut o achiziție publică, dacă el este înlocuit, a doua zi, cu un altul”, a adăugat Laura Codruţa Kovesi.