CODUL MUNCII: La cât concediu de odihnă ai dreptul dacă ai mai multe funcţii în aceeaşi firmă

Codul muncii permite cumulul de functii la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, cel mai important drept, salariul, obligaţie corelativă muncii, fiind acordată, de asemenea, cumulat. La fel stau lucrurile cu toate drepturile şi obligaţiile care revin părţilor. Curtea Constituţională a Romaniei (CCR) a adus, însa, unele limitări care, deşi discutabile, nu pot fi ignorate.  

20 feb. 2014, 08:54
CODUL MUNCII: La cât concediu de odihnă ai dreptul dacă ai mai multe funcţii în aceeaşi firmă

CODUL MUNCII. Fiind un contract sinalagmatic, contractul individual de muncă (CIM) dă naştere la drepturi şi obligaţii reciproce între părţi, scrie avocatnet.ro.

În cazul cumulului de funcţii, fiecare contract este independent de celălalt sau celelalte.

În condiţiile în care Codul muncii nu face nicio referire la funcţia de bază, salariaţii aflaţi în serviciul mai multor angajatori, în principiu, au aceleaşi drepturi şi obligaţii rezultate din fiecare CIM.

Citeşte şi Curtea Constituţională: OUG care prevede reducerea posturilor din administraţia publică, neconstituţională

Concediul de odihnă, indiscutabil, este un drept care trebuie acordat de angajatori salariaţilor, în baza fiecarui contract, la fel şi indemnizaţia de concediu de odihnă.

Cu toate acestea, CCR a reţinut că în caz de cumul, la aceeaşi unitate, salariatul beneficiază doar de concediul de odihnă corespunzător funcţiei de bază, dar nu şi pentru funcţia cumulată.

Citeşte şi CCR judecă miercuri sesizarea privind legea referitoare la posturi şi la reducerea cheltuielilor la autorităţi

„În mod corelativ, indemnizaţia de concediu se calculează în funcţie de salariul de bază şi celelalte sporuri prevăzute de lege, nivelul minim fiind cel stabilit de art. 150 alin. (1) din Codul muncii. Această reglementare se aplică în mod egal tuturor salariaţilor, fără niciun fel de privilegiu şi nicio discriminare”, se subliniaza în Decizia Curţii din octombrie 2012.