La ce pericole te expui când îţi împrumuţi telefonul altcuiva şi cum să le eviţi

În momentul în care îți împrumuți dispozitivul, odată cu el îți oferi mai departe toate datele confidențiale din acesta. Conform unui studiu recent, 33% din utilizatori nu iau măsuri de protejare a datelor.

30 ian. 2015, 12:33
La ce pericole te expui când îţi împrumuţi telefonul altcuiva şi cum să le eviţi

Utilizatorii care nu își protejeză datele nu consideră că utilizarea dispozitivelor personale de către mai multe persoane este riscantă, deși posibilitatea de a pierde datele stocate crește semnificativ odată cu numărul de utilizatori care folosesc același dispozitiv, scrie playtech.ro. Aproximativ unul din trei utilizatori, din Europa, au afirmat că obișnuiesc să utilizeze același dispozitiv cu o altă persoană. Mai mult, 29% din ei împrumută dispozitivele adulților cu care locuiesc, 4% le împrumută copiilor, în timp ce 1% le împrumută colegilor sau cunoștințelor.

Citeşte şi A fost inventată aplicaţia care indică persoanele cu care ar trebui să te împrieteneşti

Este vorba despre dispozitive precum telefonul mobil și tableta, cele mai utilizate. Acestea sunt, totodată, dispozitivele care pot stoca date importante, precum informații de logare și parole. Lipsa unei protecții eficiente a dispozitivelor este extrem de periculoasă. Nimeni nu poate fi sigur că ceilalți utilizatori sunt conștienți de riscurile amenințărilor cibernetice. Un utilizator neexperimentat poate deveni victima înșelătoriilor infractorilor cibernetici sau poate să descarce un fișier executabil periculos.

Doar 38% din utilizatorii din Europa fac backup datelor importante înainte de a împrumuta dispozitivul, 33% din aceștia își protejează informațiile cu parolă, iar 20% încearcă să nu stocheze informații importante, informează Kaspersky printr-un comunicat de presă remis „Playtech”. „Utilizatorii trebuie să facă mereu backup pentru fișierele importante, să șteargă informațiile confidențiale, pentru a evita ca acestea să ajungă pe mâini străine, să dezactiveze completarea automată a datelor de logare în conturi, să controleze drepturile de acces pe dispozitive și, cel mai important, să adopte măsuri de protecție eficiente împotriva amenințărilor cibernetice”, a explicat Peter Aleshkin, Consumer Marketing Group Manager for Emerging Markets pentru Kaspersky Lab.

Citeşte şi Aplicaţia pentru telefon care ne salvează de la CUTREMUR

Mai multe detalii pe playtech.ro.