La noapte vom avea ploaie de stele. Geminidele pot fi văzute cu ochiul liber şi din România

O ploaie de meteori cunoscută sub numele de Geminide va atinge vârful intensității în noaptea de miercuri spre joi.

13 dec. 2017, 09:48
La noapte vom avea ploaie de stele. Geminidele pot fi văzute cu ochiul liber şi din România

Majoritatea stelelor cazătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentr care se numesc „Geminide”.

Acest curent de meteori din noaptea de 13 spre 14 decembrie ‘‘poate fi observat cu ochiul liber, în condiții de cer senin și întunecat, din cea mai mare parte a lumii, însă spectacolul va fi cel mai frumos în emisfera nordică„, a explicat Bill Cooke, directorul biroului responsabil de studierea meteorilor din cadrul NASA. „Geminidele vor fi cea mai frumoasă ploaie de stele a anului (…) Semiluna subțire, în descreștere, nu va strica spectacolul„, a adăugat acesta.

Pentru că maximul acestui curent de meteori poate dura câteva ore, centrate în acest an pe ora 8:30 (14 dec, ora României), rezultă că în noaptea de 13 spre 14 dec și cea de 14 spre 15 decembrie vom putea în condiții bune (dar nu ideale) activitatea curentului. În timpul maximului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, dacă observaţi din afara oraşelor mari.

Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea „bolizi” (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele. O particulă de praf din acest curent întră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s.

Este nevoie de cel puțin zece minute pentru ca vederea să se obișnuiască cu întunericul și să perceapă toate stelele vizibile, dar nu este nevoie de un telescop sau de echipamente speciale pentru observarea Geminidelor.