La un pas de catastrofă: O explozie solară enormă ar fi putut devasta Pământul în 2012 VIDEO

Locuitorii Pământului nu au ştiu cât de aproape a fost planeta noastră de un dezastru, în iulie 2012, provocat de o explozie solară enormă. Cercetătorii susţin că doar 9 zile ne-au despărţit de evenimentul periculos.

20 mart. 2014, 21:35
La un pas de catastrofă: O explozie solară enormă ar fi putut devasta Pământul în 2012 VIDEO

Experţii au descoperit că o serie de ejecţii coronale de masă – erupţii solare puternice, care trimit plasmă în sistemul solar – au avut loc în 2012 între 22 şi 23 iulie. Efectele furtunii au ajuns până la orbita Terrei, însă au ratat întâlnirea cu planeta noastră.

Dacă erupţiile solare s-ar fi petrecut cu nouă zile mai devreme, potrivit studiului publicat în Nature Communications, ar fi lovit Pământul şi ar fi vătămat câmpul magnetic. Din fericire pentru noi, Pământul se afla în cealaltă parte a Soarelui în acel moment.

Experţii cred că atunci s-ar fi putut crea cea mai puternică furtună electromagnetică înregistrată vreodată, asemănătoare cu evenimentul Carrington din 1859, care a distrus sistemul de telegrafie din întreaga lume.

„Dacă ar fi lovit Pământul, ar fi fost probabil la fel de mare ca cea din 1859, dar efectele sale, având în vedere tehnologia modernă, ar fi fost catastrofale”, a declarat pentru Reuters Janet Luhmann, cercetător în echipa STEREO (Solar Terrestrial Observatory) de la University of California Berkley.

O furtună electromagnetică atât de puternică poate distruge reţelele de electricitate, sateliţii, tehnologia GPS, provocând daune de miliarde de dolari. Având în vedere că societatea modernă depinde de tehnologie, daunele ar fi fost extrem de importante.

Deşi exploziile solare apar în fiecare zi în perioada maximului ciclului solar, în care ne aflăm acum, rareori sunt atât de puternice ca cea din 1859.