LACUL MORŢII. Apa cristalină care „topeşte” orice vietate

În Rusia, mai exact în peninsula Kamchatka, există un lac acid, o adevărată capcană mortală pentru cei care ar dori să se scalde în apa lui limpede.

10 oct. 2015, 10:21
LACUL MORŢII. Apa cristalină care „topeşte” orice vietate

Lacul Karymsky este un lac format într-un crater în apropierea vulcanului cu acelaşi nume, situat în Peninsula Kamchatka, din Rusia. Cu o rază de 5 kilometri, lacul a fost la un moment dat unul dintre cele mai mari lacuri de apă dulce din lume, dar după o erupţie vulcanică gazele toxice au transformat apa lacului într-unul dintre cele mai mari lacuri cu apă acidă, scrie descopera.ro.

Mii de arbori şi animale au dispărut după teribila erupţie vulcanică, ecosistemul lacului fiind distrus. Normal, nici nu se pune problema unei plimbări romantice cu barca.

Pe peninsula Kamchatka se găsesc numeroşi vulcani. Până în 1996, lacul Karymsky acoperea aproape întreaga suprafaţă a depresiunii Akademia Nauk. Aflat la o distanţă de aproximativ cinci kilometri spre nord, vulcanul Karymsky este unul dintre cele mai active din regiune, fumegând în permanenţă.

Cum s-a transformat apa cristalină a lacului într-una acidă? În urmă cu 19 ani, la începutul anului 1996, a avut loc un cutremur de mare magnitudine, iar vulcanul a intrat în erupţie. Câteva ore mai târziu, şi lacul a întrat în activitate, din cauza unei puternice erupţii subacvatice. Timp de 18 ore, el a fost cuprins parca de convulsii: la fiecare cinci sau şase minute din apa ieşeau coloane de vapori şi de cenuşă.

Specialiştii spun că aproximativ 30-40 de milioane de tone de material incandescent şi acid, în contact cu apa, a format un amestec ultra-acid de sodiu, sulfat, calciu şi magneziu. Cercetatorii au constatat că pH-ul apei lacului a scăzut de la 7,5 la 3,2. „Dacă înainte de eruptie apa lacului era de o claritate deosebită, dupa erupţie devenise un fel de bulion acid şi fierbinte”, a explicat unul dintre cercetători.

Compozitia chimică a apei s-a modificat radical atunci, iar temperatura ridicată a distrus orice urma de viaţă. Cercetări mai recente au arătat însă că, în ciuda catastrofei, se pare ca lacul Karymsky începe să îşi recapete aspectul iniţial, dar apa prezintă în continuare un grad ridicat de aciditate.