Lăsata Secului. Ce trebuie să faci înainte de Postul Paştelui

Vreme de 40 de zile de-acum încolo, va trebui să ne dedicăm purificării trupești și sufletești, rugăciunilor și smereniei. Poate de aceea au și transformat românii Lăsata secului în prilej de mare sărbătoare, de petrecere și mese îmbelșugate. Totuși, să nu uităm că acest post este unul lung și trist, care presupune un plus de smerenie.

15 feb. 2018, 16:46
Lăsata Secului. Ce trebuie să faci înainte de Postul Paştelui

Ce înseamnă Lăsata secului

În limbajul popular, dar și în cel bisericesc, tot ce este „de sec” se poate traduce ca fiind de post. La fel ca și în expresia „lăsatul serii”, Lăsatul secului reprezintă momentul în care urmează să înceapă postul creștinesc. Acum se dau deoparte obiceiurile lumești și se pune accent pe abținere, pe dedicare către credință, pe reculegere și purificare. La Lăsata Secului, gospodinele prepară plăcinte delicioase cu brânză, pe care în timpul mesei degustătorii le stropesc din plin cu vin.

Duminică e Lăsata secului – Ce tradițiile se respectă

Este cea mai importantă sărbătoare după Bobotează. De-acum sunt total interzise bucatele de dulce. Se fac petreceri, se cere și se dă iertare, veselia stăpânește lumea. E bine să mănânci un ou copt sau fiert, ca să ți se pară Postul mic și ușor ca oul. Resturile și firmiturile de la masa de Lăsata secului nu se aruncă decât înspre Răsărit, pentru a nu se împrăștia belșugul. Nu se coase, nu se toarce, nu se țese, nu se fac treburi casnice, căci altminteri casa poate fi lovită de rele, de boli și distrugeri. Nu se dă nimic cu împrumut, se fac pomeni cu turte din mălai, pentru morți și vii. Fetele bătrâne sau cele care vor să se mărite țin post negru în Duminica dinaintea Postului Mare, fără a pune gura nici măcar pe un strop de apă, până la asfințit. I se mai spune Ziua Împăcării, căci bunii creștini cer iertare. Vecinii, rudele, cunoscuţii se vizitează şi îşi cer iertare unii de la alţii, ca să intre curaţi în Post. Urarea care se face este „Post ușor!”.