Laura Codruţa Kovesi: DNA nu este în conflict cu Inspecţia judiciară

Laura Codruta Kovesi, procurorul-şef al DNA, a declarat că nu se poate vorbi despre un conflict între instituţia pe care o conduce şi Inspecţia Judiciară. Intr-un interviu la Europa Fm, Kovesi a explicat ca "pe o perioada de 6 saptamani, am stat la dispozitia Inspectiei si am furnizat absolut toate datele si informatiile pe care le-au cerut". Şefa DNA a mai spus că şi-a asumat ancheta in cazul OUG 13. "Nu s-a facut nimic nelegal, procurorii au respectat legea", a subliniat procurorul şef al DNA.

RomaniaTV.net
06 sept. 2017, 15:29
Laura Codruţa Kovesi: DNA nu este în conflict cu Inspecţia judiciară

Laura Codruţa Kovesi a declarat, la Europa FM, că aşteaptă raportul Inspectiei Judiciare: „Oricum exista foarte multe discutii in spatiul public, noi ne dorim sa apara raportul, apoi vom face mai multe comentarii.”

Intrebata daca in sedinta DNA din care au ajuns in presa inregistrari audio a rostit propozitia „Eu mi-am asumat ancheta in cazul OUG 13”, Laura Codruta Kovesi a raspuns: „Da, dar aceasta afirmatie nu face parte din cele pe care am spus ca nu le-am facut. Nu am vorbit de decapat institutional, de anchetat prim-ministri. In acea sedinta am spus ca noi ne-am asumat acest lucru (ancheta privind OUG 13 – n.red) si tot ceea ce am facut a fost legal. Eu consider in continuare ca nu s-a facut nimic nelegal, procurorii au respectat legea”.

Despre ancheta privind acea inregistrare, Kovesi spune ca „este un dosar in curs”. „Sunt expresii pe care eu nu le-am folosit si care nu imi apartin, anumite pasaje au fost prelucrate. Acest lucru se poate dovedi foarte simplu”, a punctat procurorul şef al DNA.

Laura Codruta Kovesi a mai afirmat, in interviu, ca atacurile direcţionate spre DNA în ultima vreme demonstrează că activitatea instituţiei este una bună: „In ultima perioada atacurile au crescut, modurile de hartuire a procurorilor DNA s-au diversificat, asta inseamna ca suntem pe drumul cel bun. Faptul ca se pun la bataie sume mari de bani inseamna ca suntem pe drumul cel bun. Ma refer la cazul Black Cube si la altele.”

Referitor la posibilitatea ca Inspecţia Judiciară să treacă în subordinea Ministerului Justiţiei, procurorul-şef al DNA spune că ar echivala cu o subordonare politică.

„Atunci când inspecţia este subordonată unui om politic este o problemă. Instiţutiile din sistemul judiciar trebuie să fie independente. Nu trebuie subordonată politic. Inspecţia a mai fost în 2004 subordonată Ministerului Justiţiei. Ministrul avea posibilitatea să dea dispoziţia deschiderii unei ancheta penale. Câte anchete în care sunt implicaţi membri ai unui partid politic vor mai putea fi făcute? Nu am văzut nicio notă de fundamentare”, a declarat Laura Codruţa Kovesi la EuropaFm.

În ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară şi controlul făcut de inspectori la DNA, Kovesi a precizat că a sesizat CSM în legătură cu procedura şi metodologia de efectuare a controlului.

„A fost un lucru inedit, o parte a echipei a decis să ne prezinte concluziile verbal, altă parte în scris. Plecând de la acest lucru, am făcut solicitare către CSM cu privire la anumite chestiuni de procedură care trebuiesc lămurite înainte de a se da raportul. Că dacă nu e tratată unitar poate influenţa raportul. E o solicitare care se referă la chestiuni de procedură şi metodologie. Ne dorim să apară raportul dar să ne şi lămurim pe proceduri şi metodologii ca acest raport să nu poate fi contestat”, a precizat Kovesi.