Kovesi: Mi-am achiziţionat softul de verificare a tezei de doctorat. Este o teză corectă 100%. CNATDCU: 4%, plagiat

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, vineri, că și-a achiziționat din fonduri proprii softul de verificare a tezei de doctorat, adăugând că lucrarea este "corectă 100%".

20 ian. 2017, 13:18
Kovesi: Mi-am achiziţionat softul de verificare a tezei de doctorat. Este o teză corectă 100%. CNATDCU: 4%, plagiat

„Este o teză muncită, este o teză corectă, s-au pronunțat două verdicte cu privire la acest lucru, că teza este corectă. Mi-am achiziționat, când a apărut a doua verificare, când a fost declanșată, mi-am achiziționat personal, din bani proprii, acel soft care s-a folosit și mi-am verificat teza și este o teză corectă. Este o teză corectă 100%”, a afirmat Kovesi, la Radio România Actualități.

Ea nu a făcut comentarii asupra verificării realizate de Universitatea din Timișoara, spunând că, la finalul procedurii, va face public un punct de vedere.

„Nu vreau să comentez în acest moment modul în care s-a făcut verificarea, aștept să rămână definitivă sau să se finalizeze această procedură. Eu am întocmit două puncte de vedere, unul pe care l-am trimis la Universitatea din Timișoara și unul pe care l-am înaintat la CNATDCU. Când va fi finalizată această procedură, pot să fac public punctul de vedere și pot să fac publică și verificarea pe care eu am făcut-o cu același soft. (…) Acel soft identifică similarități, deci acel soft ne arată că ai folosit cuvinte din limba română și ne arată că, dacă introduci corect criteriile — dată, surse de citare, bibliografie—, ești pe zero”, a precizat șefa DNA, conform Agerpres.

Citeşte şI: CNATDCU: Lucrarea de doctorat a lui Kovesi este sub standardele de calitate ale unei teze de doctorat. Reacţia ministrului Educaţiei

Lucrarea de doctorat a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi este sub standardele de calitate ale unei teze de doctorat, notează în raportul său Comisia de lucru însărcinată să analizeze veridicitatea sesizării de plagiat în acest caz. Acesta este argumentul comisiei care, la capitolul „Concluzii”, propune interzicerea publicării tezei în starea actuală, „deşi nu se poate reţine plagiatul”.

„1. Menţinerea titlului de doctor al dnei. Codruţa Laura Kövesi, retragerea acestuia apărându-ne ca fiind o sancţiune excesivă şi neadaptată; 2. Publicarea Raportului comun al Comisiei noastre şi anexarea acestuia la toate exemplarele din teza dnei. Kövesi prezente în toate bibliotecile din ţară – mai ales, în Universitatea de Vest din Timişoara, unde teza a fost susţinută; 3. Interzicerea publicării tezei în starea actuală, când – deşi nu se poate reţine plagiatul – în opinia noastră, este sub standardele de calitate ale unei teze de doctorat”, sunt propunerile membrilor comisiei, inlcuse în raportul publicat pe site-ul CNATDCU.

De asemenea, prof. Claudia Ghica Lemarchand şi prof. Vlad Constantinesco apreciază că lucrarea lui Kovesi, „Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal”, are 556 de rânduri de plagiat-falsificare (reluarea exactă a formulării unui terţ autor veritabil, fără a utiliza ghilimele, nici a indica cu precizie sursa citată) şi  47 randuri de plagiat-parazitism ( a te servi de ideile unui autor, exprimându-le diferit, fără a menţiona sursa cu o precizie suficientă).