Laura Codruţa Kovesi, invitată a patra oară la audieri la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009. Acum nu mai poate refuza

Publicat: Luni, 13 Noiembrie 2017 14:25 // Actualizat: Luni, 13 Noiembrie 2017 14:34 // Sursa: romaniatv.net

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a decis, luni, prin vot, să o reinvite pe Laura Codruţa Kovesi, procuror şef DNA, la audieri, ca urmare a deciziei CCR şi a publicării motivării acestei decizii în Monitorul Oficial.

Reinvitarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost decisă cu 9 voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi o abţinere, potrivit Mediafax.

Propunerea de reinvitare care a fost supusă votului Comisiei a fost făcută de către deputatul PSD Liviu Pleşoianu, care a invocat elemente din decizia CCR, precum şi faptul că acest for, respectiv comisia de anchetă, a elaborat până acum doar un Raport parţial din cauza refuzului unor persoane de a se prezenta la audieri.

Deputatul PNL Cezar Preda s-a poziţionat împotriva reinvitării, precizând că există suficiente elemente şi înscrisuri pentru a trage concluzii.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a aşteaptat publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei CCR referitoare la cazul Kovesi pentru a supune la vot reinvitarea acesteia pentru a fi audiată.

„Această motivare a CCR nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial, iar o decizie nepublicată nu e obligatorie, nu produce efecte juridice şi, din punctul nostru de vedere, încă nu există", a spus preşedintele Comisiei, Oana Florea, săptămâna trecută.

Chestionată dacă membrii Comisiei aşteaptă publicarea motivării deciziei în Monitor pentru a o rechema pe Kovesi la audieri, Florea a răspuns: „Vom redeschide discuţia, dacă sunt argumente ale colegilor, voi supune la vot".

„Decizia CCR conţine destule elemente pentru a crea cadrul legislativ. Până la acest moment nu am făcut propuneri de invitare nici a doamnei Kovesi, nici a altor înalţi funcţionari din Parchete, judecători, tocmai pentru că nu vrem să încălcăm legile, Constituţia, nu vrem să ne desfăşurăm activitatea în mod discutabil. Am aşteptat această decizie pentru a şti exact care ne sunt prerogativele, ce putem face", a adăugat Oana Florea.

În cadrul şedinţei de săptămâna trecută a Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a menţionat că se "impune" reinvitarea lui Kovesi la Comisie, în "lumina" deciziei CCR şi a motivării, dar că va face această propunere după publicarea în Monitorul Oficial.

"Se impune reinvitarea doamnei Kovesi. Nu propun acum asta, aşteptăm să apară în Monitorul Oficial motivarea CCR", a spus Pleşoianu.

Preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au sesizat CCR după refuzul lui Kovesi de a răspunde solicitărilor Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 de a se prezenta la audieri.

CCR a decis că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, este obligată să se prezinte la audierile comisiilor de anchetă din Parlament, constatând că există „un conflict juridic de natură constituţională" între Parlamentul României şi procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Călin Popescu Tăriceanu CCR dna Laura Codruţa Kovesi
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6677
RON
16 Oct
noapte 10 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H