Laura Georgescu, şefa CNA, audiată la DNA. Procurorii au EXTINS urmărirea penală

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, s-a prezentat, joi, la DNA, pentru a fi audiată. Procurorii anticorupţie au anunţat ulterior că au extins urmărirea penală pentru şefa CNA, pentru mai multe infracţiuni de corupţie

02 apr. 2015, 08:39
Laura Georgescu, şefa CNA, audiată la DNA. Procurorii au EXTINS urmărirea penală

Laura Georgescu, urmărit penal de DNA în dosarul intervenţiilor pentru licenţa Giga TV, a fost citată de procurorii anticorupţie. Şefa DNA nu a dat declaraţii, la sosire la sediul DNA, dar după plecarea acesteia de la sediul Direcţiei procurorii au anunţat că au extins urmărirea penală în cazul său pentru abuz în serviciu, în formă continuată (17 acte materiale), şi pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (17 acte materiale).

În ordonanța de extindere a urmăririi penale se arată că față de capetele de acuzare stabilite anterior în sarcina Laurei Georgescu, actele de urmărire penală efectuate în cauză au relevat faptul că, în calitatea sa de președinte al CNA, suspecta „a fost cea care a instigat, în perioada 2013 – 2014, la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului C.N.A. și care au fost soluționate prin sancționarea a șapte posturi de televiziune„.

În perioada respectivă, președintele CNA Laura Georgescu a impus mai multor funcționari din cadrul instituției pe care o conduce să întocmească sesizări ce conțin date nereale, iar ulterior a susținut respectivele sesizări false, prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sancționarea, cu amendă, a celor șapte posturi TV, unele dintre acestea fiind sancționate de mai multe ori.

„În concret, modalitatea de lucru în cazul acestor sesizări false era bine pusă la punct, iar pentru a se crea aparența de legalitate în privința acestor sesizări, parte dintre ele au fost lucrate într-un fișier „word”, care păstra coordonatele formularului de sesizare on line, existent pe site-ul CNA. Pornind de la un asemenea formular, angajați ai CNA fie au completat respectivele sesizări cu date nereale, la instigarea suspectei Laura Georgescu, fie au participat indirect, înregistrând o dată calendaristică modificată, nereală sau au permis ca sesizările să fie realizate de pe calculatoarele lor. (…) Aceste sesizări cu date nereale erau printate și înregistrate ca și cum ar fi fost preluate de pe mail-ul instituției, deși acestea, în mod evident nu erau transmise pe mail, însă reprezenta modalitatea prin care Laura Georgescu păstra aparența de legalitate a acestor sesizări„, arată prourorii, într-un comunicat dat publicităţii pe site-ul oficial al DNA.

În sesizări s-au inserat date nereale referitoare la identitatea persoanei care face sesizarea (nume, prenume, adresă de domiciliu, date de contact, etc.), sau chiar cu privire la momentul sesizării. „În conținutul unei astfel de sesizări, au fost inserate abaterile despre care suspecta Laura Georgescu a considerat că ar fi suficiente ca să ducă la sancționarea respectivului post, chiar dacă, în unele situații, faptele erau mai vechi și erau prescriptibile (se aplică termenul general de prescripție în materie contravențională – 6 luni)”, mai arată procurorii.

Un alt aspect rezultat în timpul urmăririi penale este acela că, în cazul unora dintre sesizările false, „momentul conceperii lor și al înregistrării este anterior derulării efective a programului în legătură cu care se reclamă abaterea de la legea audiovizualului”. „În aceste condiții, este evident că se urmărea grila, se stabilea care program ar putea fi sancționabil și se proceda la redactarea sesizării, însă din neglijență, nu se modifica ora și rămânea menționată ora redactării care, așa cum s-a precizat, era anterioară difuzării respectivului program„, concluzionează anchetatorii.

„În cazul unuia dintre posturile tv sancționate, la momentul analizării cererii de prelungire a licenței, în cursul anului 2014, contrar metodologiei de până la acel moment, la dosarul constituit pentru prelungirea licenței, din dispoziția suspectei Laura Georgescu, au fost anexate mai multe sesizări false, anterioare acelui moment și care deja fuseseră soluționate prin sancționarea cu amendă, ceea ce a condus la o amânare a deciziei de prelungire pentru mai multe săptămâni. În tot acest timp, în spațiul mediatic s-a transmis că postul respectiv a rămas fără licență, ceea ce a afectat în mod direct activitatea acestuia. Urmare a sancționării repetate și a neprelungirii licenței, în condițiile prezentate anterior, postului tv respectiv i-au scăzut încasările din publicitate, cu peste 600.000 lei”, menţionează DNA, adăugând că Laurei Georgescu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, este urmărită penal de DNA în dosarul intervenţiilor pentru licenţa Giga TV, fiind acuzată că a intervenit la membrii Consiliului pentru reacordarea licenţei postului ce aparţine primarului Gheorghe Ştefan Pinalti. Procurorii o acuză pe Laura Georgescu de abuz în serviciu.

Conform DNA, la data de 17 septembrie 2013, „la propunerea Laurei Georgescu, preşedinta CNA, autoritatea naţională în domeniul audiovizualului a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru un post TV”.

CITEŞTE ŞI Laura Georgescu, şefa CNA, URMĂRITĂ PENAL în dosarul intervenţiilor pentru licenţa Giga TV