Laura Kovesi refuză să meargă la comisia de anchetă a alegerilor din 2009

Laura Codruța Kovesi a trimis o scrisoare prin care refuză să se prezinte la audierile din Comisia parlamentară de anchetă cu privire la alegerile prezidențiale din 2009.

RomaniaTV.net
08 iun. 2017, 12:25

Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, a trimis o scrisoare comisiei, în care afirmă că, potrivit unei decizii a CSM, procurorii nu pot fi obligați să se prezinte la audieri într-o comisie parlamentară pentru că fac parte din puterea judecătorească, scrie Stiripesurse.ro.

Şefa DNA face trimitere la o hotărâre CSM datând din 2007, care stabileşte că „procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor Parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească”.

De asemenea, Laura Kovesi mai face trimitere la două decizii ale Curţii Constituţionale, din 1994 şi 2006, prin care s-a stabilit că „dispozitţiile din regulamentele interne ale Senatului sau Camerei Deputaţilor care prevăd obligativitatea citate de a se prezenta la comisia de anchetă sunt neconstituţionale”.

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, senatorul PSD Mihai Fifor, a declarat că va cere prelungirea activității cu încă 60 de zile, având în vedere volumul mare de informații adunate până în prezent.

Senatorul PSD a adăugat că obiectivul comisiei este acela de a avea un rol în determinarea modului în care s-au organizat și desfășurat alegerile din 2009.

Citeşte şi: Mihai Fifor: Vom cere Birourilor permanente prelungirea activităţii Comisiei privind alegerile din 2009 cu 60 de zile