Lavrov: Autorităţile de la Kiev încalcă flagrant Acordul de la Geneva

Autorităţile de la Kiev încalcă flagrant Acordul de la Geneva, care a fost convenit săptămâna trecută şi care prevede în special dezarmarea grupurilor înarmate ilegal şi evacuarea clădirilor ocupate în oraşele ucrainene, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a mai spus că autorităţile ucrainene nu reuşesc să disperseze protestele ilegale din pieţe din capitală.

RomaniaTV.net
21 apr. 2014, 11:48
Lavrov: Autorităţile de la Kiev încalcă flagrant Acordul de la Geneva

„Sunt luate măsuri – în special de cei care au confiscat puterea la Kiev – care nu doar că nu respectă, dar încalcă flagrant Acordul de la Geneva”, a spus el.

Serghei Lavrov a afirmat totodată că schimbul de focuri soldat cu victime în dimineaţa zilei de duminică din apropierea oraşului Slaviansk din Ucraina, controlat de separatiştii proruşi, este o crimă şi arată că Kievul nu vrea să-i ţină sub control pe ‘extremişti’.

„Autorităţile nu fac nimic, nu ridică nici măcar un deget, pentru a rezolva cauzele din spatele acestei crize profunde din Ucraina”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse.

În acelaşi timp, el declarat că autorităţile de la Kiev nu au reuşit să disperseze protestele ilegale din pieţe din capitală. „Este absolut inacceptabil”, a spus el.

Casa Albă i-a cerut Rusiei să se folosească de influenţa pe care Washingtonul consideră că Moscova o are asupra separatiştilor pentru a-i determina să evacueze clădirile ocupate din estul Ucrainei. SUA au avertizat de asemenea cu sancţiuni economice mai dure decât cele deja impuse, în cazul în care Moscova nu va respecta Acordul de la Geneva.

„Înainte să ne dea ultimatumuri, cerându-ne să respectăm cerinţe în două sau trei zile, sub ameninţarea sancţiunilor, partenerii noştri americani ar trebui să-şi asume responsabilitatea deplină pentru cei pe care i-au adus la putere”, a afirmat Lavrov.

El a apreciat că încercările de izolare a Rusiei vor eşua pentru că aceasta este „o putere mare şi independentă, care ştie ce vrea”, dar şi pentru că „majoritatea zdrobitoare” a ţărilor nu vor să izoleze Rusia.