Le Figaro. Automobilele low-cost, în frunte cu Dacia, au cel mai scăzute costuri de utilizare

Automobilele low-cost, în frunte cu Dacia, au cele mai scăzute costuri de utilizare, potrivit unei cercetări publicate de revista L’Argus, relatează Le Figaro.

27 ian. 2017, 11:07
Le Figaro. Automobilele low-cost, în frunte cu Dacia, au cel mai scăzute costuri de utilizare

În fiecare lună, automobiliștii consacră în medie 15% din bugetul lor vehiculului, arată un studiu drivePad.fr, realizat de l’IFOP în luna mai a anului trecut, scrie news.ro.

Studiul efectuat de l’Argus include costurile de utilizare pe kilometru a 1.500 de modele comercializate în Franța, iar Dacia s-a dovedit a fi cea mai rentabilă marcă.

Citeşte şi Înmatriculările de autoturisme noi Dacia în Franţa au înregistrat o creştere de peste 60% în noiembrie

Pe primul loc între mărcile ieftine de automobile s-a plasat Dacia Sandero. Costul pe kilometru a a scăzut în 2017 de la 0,53 de euro/kilometru la 0,47 de euro pe kilometru.

Modelele Suzuki Celerio și sora sa mai mare Dacia Logan se află la rândul lor în frunte clasamentului, potrivit revistei. Unul dintre motive este și nivelul scăzut al costurilor creditelor pentru achiziționarea de vehicule. În plus, aceste vehicule consumă puțin, iar prețurile la pompă au rămas relativ scăzute în 2016.

La polul opus se află automobilul BMW Série 5 Gran Turismo, cu cele mai scumpe costuri de utilizare. Pentru 15.000 de kilometri parcurși, acest model costă 5,02 euro p/kilometru în primul an de utilizare. Acest fapt se explică prin costul ridicat de achiziție la categoria sa și consumul mare de carburant al motorului, combinate cu costul scăzut de revânzare.

Citeşte şi DACIA, cea mai furată maşină în România. Ce mărci mai sunt în topul preferinţelor hoţilor

O altă concluzie a studiului este că vehiculele cu motorizare pe benzină revin în preferințele cumpărătorilor, în detrimentul celor diesel. Vehiculele diesel au reprezentat 52,1% din totalul vânzărilor auto franceze din 2016, dar au scăzut cu 5,1%.

Motivul este scandalul manipulării trstelor de poluare ale automobilelor diesel, dar și perfecționarea motoarelor pe benzină, care se apropie de performanțele celor diesel, se arată în studiu.