Lecţii de prim ajutor, predate elevilor în şcoli. Copiii învaţă ce trebuie să facă înainte de venirea ambulanţei

Serviciile de urgenţă şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj au lansat, vineri, în premieră, un proiect pilot de educaţie medicală, care se va derula în patru unităţi de învăţământ, în cadrul căruia elevii vor învăţa cum să reacţioneze când o persoană are nevoie de ajutor medical, atât direct, prin manevre specifice, cât şi indirect, oferind informaţii corecte dispeceratului 112.

RomaniaTV.net
31 mart. 2017, 10:26
Lecţii de prim ajutor, predate elevilor în şcoli. Copiii învaţă ce trebuie să facă înainte de venirea ambulanţei

Proiectul pilot se va derula în Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai”, Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi”, Liceul Tehnologic Special Pentru Deficienţi de Auz şi Scoala „Nicolae Titulescu” Cluj-Napoca şi va include patru ore de lecţii cu exerciţii practice.

Profesorii şi elevii vor fi împărţiţi în grupuri de maximum 20 de persoane, iar cursurile vor fi predate de echipe mixte de medici, paramedici, asistenţi de ambulanţă şi alte cadre ale serviciilor de urgenţă din Cluj.

„Dintre problemele din sistemul de învăţământ este lipsa programelor de educaţie medicală. Este un parteneriat semnat cu cei patru parteneri care va începe cu un proiect pilot din 1 mai până în 5 iunie în patru unităţi de învăţământ. Vrem să vedem ce trebuie corectat pe parcurs şi de anul viitor să intrăm în toate unităţile de învăţământ. Am vrea să facem cu toată lumea aceste cursuri, dar vom începe cu o grupă de profesori şi o grupă de elevi în fiecare şcoală, după care dorim să continuăm cu toate şcolile în perioada 2018-2020. Este important pentru că sunt multe situaţii în care este util pentru viaţa cuiva să poată să intervină şi să aibă reacţia oportună”, a explicat şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibuş, potrivit news.ro.

În cadrul proiectului pilot se vor folosi resursele serviciilor de urgenţă, iar în cazul în care acesta va continua, ISJ va achiziţiona un manechin pe care se pot face diverse manevre medicale, precum şi o trusă de prim-ajutor cu pansamente, o trusă dezinfectantă, dar şi alte resurse necesare în general până la intervenţia medicilor specialişti.

„Este o idee nemaipomenită. Am văzut în practică faptul că există o deficienţă în a lua măsurile primare de prim-ajutor în şcoli. Trebuie să facem ceva. În urma discuţiilor, ne-am dat seama că este un parteneriat bun care se va îndrepta în primul rând asupra profesorilor şi apoi a elevilor. Dorinţa de a începe proiectul a venit de la voluntarii SMURD, care sunt studenţi la UMF şi fac gărzi. Ei s-au gândit în special la elevii de liceu şi în urma discuţiilor avute ne-am gândit ca la o scară mai redusă să implementăm sistemul şi la gimnaziu. Ne-am dori să ajungem în fiecare şcoală din judeţ”, a explicat Ion Moldovan, inspector-şef în cadrul ISU Cluj.

Cursurile vor fi opţionale şi în afara orelor de curs, medicul-şef al UPU-SMURD Cluj explicând că printr-un astfel de proiect se doreşte ca viitoarele generaţii să poată ajuta corect victima unui accident sau un bolnav aflat în suferinţă, până la intervenţia echipajelor de urgenţă.

„Avem experienţe anterioare pozitive. Am mai avut activităţi şi copiii sunt cei mai receptivi. Ei sunt generaţia de la care vrem o schimbare. (…) Vrem să ştie să reacţioneze atunci când cineva suferă, să nu se teamă de acea persoană şi să reacţioneze corect. Niciun sistem nu îşi va permite să aibă doctor lângă fiecare om, dar fiecare om are pe cineva lângă el, iar acel cineva poate să îl ajute reacţionând corect, explicând dispeceratului care este problema şi acţionând astfel încât să ajute”, a declarat Adela Golea, medic şef la UPU-SMURD Cluj.

Trusele necesare cursurilor de prim ajutor costă, potrivit ISJ Cluj, aproximativ 1.000 de lei şi vor fi achiziţionate prin licitaţie publică.