Lecturi de VACANŢĂ. 10 cărţi extraordinare, care au mai puţin de 200 de pagini

Mulţi oameni adoră să citească atunci când se relaxează la plajă, dar îi sperie romanele fluviu şi încearcă să se orienteze spre lecturi de întindere mai scurtă. Marea provocare este de a găsi un roman care să fie şi scurt, dar şi bun. Există câteva cărţi mari ale literaturii universale care să îndeplinească aceste cerinţe.

02 aug. 2014, 07:52

1. O zi din viaţa lui Ivan Denisovici – Alexandr Soljeniţîn (168 pagini)

Veţi citi cartea în câteva ore. Veţi trăi în ea. Veţi fi prizonieri o zi întreagă într-un lagăr din Siberia. Veţi supravietui: va fi o zi senină, aproape fericită.

2. Străinul – Albert Camus (191 pagini)

Dar dacă într-o zi de vară, cu prietenii, pe plajă la Vama Veche, te trezeşti că îţi pui întrebări semidocte din categoria  „ce e existenţa” şi simţi brusc un gol trecându-ţi incontrolabil prin adâncul fiinţei, poate ar trebui să vezi ce-i cu Camus, omul care a murit într-un accident de maşină. Avea biletul de tren către Paris în buzunar, dar s-a întâlnit cu Michel Gallimard şi a ales drumul cu maşină în loc de călătoria cu trenul. Şi astfel au plecat împreună. Pentru totdeauna. Străinul este un român a cărui ecranizare Camus a refuzat-o în timpul vieţii şi care s-a făcut totuşi după moartea să în mai multe variante, celebră fiind cea cu Marcello Mastroianni în rolul lui Meursault, protagonistul, în regia lui Luchino Visconti.

3. Marele Gatsby – Scott Fitzgerald (240 pagini)

Cartea are 240 de pagini în varianta Polirom, dar merită făcut rabat de la reguli când este vorba de un roman atât de valoros. Pentru cei care au văzut filmul este o plăcere în plus să redescopere personajele exact aşa cum le-a văzut Fitzgerald, nefiltrate prin ochii regizorali, pentru ceilalţi este o călătorie fascinantă în America începutului de secol XX.

4. Jucătorul de şah – Stefan Zweig (128 pagini)

Într-o noapte de martie a anului 1912, un tânăr medic povesteşte cum în jungla din Malaysia, viaţa îi este dată peste cap, când o femeie necunoscută dezlănţuie în el nebunia şi dragostea.

5. Metamorfoza – Kafka (144 pagini)

Opera subliniază, într-un stil caracteristic lui Kafka, o anumită degradare umană și o realitate pe care preferăm să o ignorăm.

6. Ferma animalelor – George Orwell (192 pagini)

Este o satiră politică plină de înţelepciune, de compasiune şi de învăţăminte pentru vremurile pe care le trăim. A inspirat o celebră animaţie difuzată în anul 1954, reluată în 1999 de un film în care vocile personajelor au fost dublate, printre alţii, de Patrick Stewart, Julia Louis-Dreyfus şi Peter Ustinov.

7. Maşina timpului – HG Wells (166 pagini)

Fără nume, călătorul în timp își povestește peripeţiile greu de crezut. Testează dispozitivul cu care ajunge în anul 802701, într-o lume în care îl așteaptă eloii şi morlocii. Acesta este doar începutul ales de H.G. Wells pentru cartea sa cea mai cunoscută, Mașina timpului.

8. Frankenstein, Prometeu modern – Mary Shelley (186 pagini)
Imposibilitatea omului de a controla şi domina propria-i creaţie este evidentă, ea fiind dovedită de limitele în care este încadrat omul. Această imposibilitate constituie încă o temă fundamentală a acestei opere.

9. Pnin – Vladimir Nabokov (200 pagini)

În vara anului 1953, în timp ce lucra la Lolita şi, în parte, pentru a se smulge din lumea obsesiilor lui Humbert Humbert, Nabokov a început să scrie Pnin. Cartea are în centru amuzantă aventură americană a unui profesor rus emigrat, tot timpul pe drumuri, stăpânit de o perpetuă confuzie între păstrarea demnităţii profesorale şi amintirile unei vieţi lăsate în urmă.

10. Câinele din Baskerville – Arthur Conan Doyle (190 pagini)

Sir Henry Baskerville apelează la serviciile lui Sherlock Holmes pentru a-l ajuta să elucideze misterul ce planează asupra familiei sale de generaţii întregi. Tânărul abia moştenise o avere importantă de la unchiul sau, zvonurile fiind că acesta fusese ucis de către un câine fioros, care bântuia noaptea prin mlaştina din jurul casei, totul fiind parte din povestea ce alcătuia blestemul acestei familii.