Lia Olguţa Vasilescu: Administratorii de la Pilonul II vor plăti 0,5% din comisionul de 2,5%

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor achita Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) un comision de 0,5% din sumele virate lunar de Casă drept contribuții la fonduri ale participanților la pilonul II, parte din contribuțiile totale de asigurări sociale la sistemul public de pensii ale acestora, prevede proiectul noii legi a pensiilor.

10 aug. 2018, 09:28
Lia Olguţa Vasilescu: Administratorii de la Pilonul II vor plăti 0,5% din comisionul de 2,5%

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a confirmat faptul că administratorii de pensii Pilon II vor plăti un comision din transferul care se realizează de stat.

„Singura modicare (legată de Pilonul II n.r.) este vorba de procentul de transfer, încasat de firmele care adminsitrează Pilonul II, de 2,5%. CNAS face operaţiunea de colectare a banilor de transfer. Este normal să ia măcar 0,5% din acest transfer. Procentul se ia din comision”, a spus Vasilescu, într-o conferință la sediul instituției.

Ministrul a susținut că ar fi fost echitabil ca procentul să fie mai mare.

Draftul de act normativ stipulează că bugetul asigurărilor sociale de stat este format și din „comisioane achitate CNPP de către administratorii fondurilor de pensii administrate privat, datorate pentru operațiunile administrative și financiare efectuate în procedurile de evidență și colectare a contribuțiilor de asigurări sociale datorate acestor fonduri, conform prevederilor Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Potrivit sursei citate, acest comision va fi în cotă procentuală de 0,5%, aplicată lunar asupra sumei totale ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii private obligatorii.

Legea pensiilor în prezent în vigoare prevede că sumele necesare administrării procesului de afiliere la fondurile de pensii administrate privat, cele ocazionate de virarea contribuției la aceste fonduri, precum și celelalte cheltuieli aferente sunt suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat. Potrivit ultimelor date publicate de CNPP, în luna mai 2018, fondurilor de pensii ale pilonului II li s-au virat de către Casă contribuții ale participanților în sumă totală de peste 645 milioane lei. 0,5% din această sumă reprezintă circa 3,2 milioane de lei.

 Citeşte şi Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, despre proiectul Legii pensiilor: Vârsta standard de pensionare nu se modifică DOCUMENT