Lege controversată promulgată de Klaus Iohannis. Datoriile fiscale ale rechinilor imobiliari au fost şterse dintr-o semnătură

Parlamentul a votat, iar preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege controversată, care prevede anularea unor obligatii fiscale pentru dezvoltatorii imobiliari care au construit ansambluri de blocuri. Fostul şef ANAF, Gelu Diaconu critică noua lege şi spune că aceasta ar favoriza aşa-zişii rechini imobiliari.

18 ian. 2018, 14:33
Lege controversată promulgată de Klaus Iohannis. Datoriile fiscale ale rechinilor imobiliari au fost şterse dintr-o semnătură

Legea 29/2018, recent promulgată de președintele Klaus Iohannis, anulează impozite și contribuții sociale pentru dezvoltatori imobiliari care au construit cvartale de blocuri de birouri și locuințe în cele mai luxoase zone ale țării și care, pentru a evita plata taxelor către stat, au construit “pe persoană fizică” plătind impozite neglijabile în același cuantum prevăzut în Codul Fiscal pentru cei care efectuează „tranzacții ocazionale”.

Inițiatorii acestui proiect de lege sunt patru deputați PNL: Bogdan-Iulian Hutuca, Claudiu-Vasile Racuci, Ion Ștefan și Raluca Turcan.

Legea a fost promulgată la începutul săptămânii de președintele Klaus Iohannis, și, potrivit afirmațiilor fostului șef al ANAF, Gelu Diaconu, șterge „dintr-un condei datoriile șmecherilor, baronilor locali și ale familiilor politrucilor cu afaceri în imobiliare”.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 7 noiembrie 2017 și apoi de Cameră Deputaților, decizionala, pe 21 decembrie 2017. Legea a fost trimisă președintelui Iohannis pentru promulgare pe 30 decembrie 2017. Acesta a promulgat-o luni, 15 ianuarie.

Așadar legea amintită anulează impozitul pe venit, contribuțiile sociale și accesoriile aferente calculate de fisc până la 1 iunie 2017 dezvoltatorilor imobiliari care au construit cvartaluri de blocuri de birouri și locuințe în cele mai luxoase zone ale țării: București, marile orașe, Mamaia, Năvodari, etc.

Acești șmecheri pentru a evita plata taxelor către stat “au construit pe persoană fizică” plătind impozite neglijabile în același cuantum prevăzut în Codul Fiscal pentru amărâțîi care au tranzacții ocazionale (vânzări case, apartamente, terenuri).

Diferența de taxare între persoanele juridice (constructorii cinstiți) și acești șmecheri/persoane fizice este uriașă. Doar cu titlu de exemplu: de la 16% impozit pe venit la valoarea tranzacției la 1% (sau2-3% pentru alte praguri valorice)!„, a scris Gelu Diaconu, pe pagina sa de Facebook.