Proiectul bugetului nu se află pe ordinea de zi a Guvernului din cauza avizului CSAT. Votarea bugetului, amânată pentru ianuarie

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a explicat că Legea bugetului de stat nu va intra în ședința de Guvern care va avea loc joi.

RomaniaTV.net
12 dec. 2018, 11:59
Proiectul bugetului nu se află pe ordinea de zi a Guvernului din cauza avizului CSAT. Votarea bugetului, amânată pentru ianuarie

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, miercuri, că proiectul de buget pe 2019 nu va fi discutat joi în şedinţa de Guvern, în contextul în care mai trebuie dezbătute mai multe aspecte legate de modul în care vor fi cheltuiţi banii, dar nu a precizat dacă acest buget va fi adoptat până la 1 ianuarie 2019 sau după această dată. Teodorovici a precizat că, chiar dacă acest buget va fi adoptat cu întârziere, nu vor exista blocaje la nivelul Guvernului.

Eugen Teodorovici a precizat că această decizie s-a luat ca urmare a ședinței CSAT, care a fost suspendată de președinte. El a explicat că în lipsa avizului CSAT nu se poate adopta bugetul.

Ministrul de Finanțe a ținut să precizeze că o decizie în privința Bugetului va fi luată după ședința CSAT din 19 decembrie și este foarte posibil ca bugetul să fie votat în luna ianuarie 2019.

Teodorovici, a anunţat, marţi, după ce preşedintele Klaus Iohannis a suspendat şedinta Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), că bugetul de stat pentru anul viitor trebuie să fie foarte bine discutat şi dezbătut, în contextul în care Produsul Intern Brut (PIB) va depăşi în 2019, pentru prima dată, 1.000 de miliarde de lei, iar Guvernul mizează pe o creştere economică de 5,5%. Ministrul a subliniat că anul viitor trebuie să fie un an al investiţiilor.

Miercuri, Teodorovici a precizat că proiectul de buget nu va fi discutat, joi, în şedinţa de Guvern.

”Bugetul pe 2019 nu va fi discutat joi în şedinţa de Guvern (…), mai trebuie clarificate anumite aspecte. (…) Unii întreabă cum faceţi rost de fondurile pentru investiţiile locale, cele 10 miliarde de euro? Cum o să derulaţi investiţiile prin parteneriatele public private pe infrastructură? Aceste elemente au fost prinse în bugetul pentru 2019, dar mai sunt etape procedurale”, a spus ministrul.

Ministrul a subliniat că acest proiect trebuie dezbătut pentru a nu exista neclarităţi, dar nu a putut preciza dacă bugetul va fi adoptat până la 1 ianuarie 2019.

”Este foarte important să fie totul foarte clar, este mai important ca niciodată. Va exista o dezbatere şi va fi un buget foarte bine fundamentat”, a spus ministrul.

Teodorovici a precizat că, chiar dacă bugetul va fi adoptat după 1 ianuarie 2019, nu vor exista blocaje în ceea ce priveşte plăţile, iar Guvernul este pregătit pentru o astfel de situaţie, în contextul în care legea prevede că, în astfel de situaţii, poate fi utilizat modelul bugetului pentru anul anterior.

Guvernul intenţionează să înfiinţeze un „Fond de investiţii locale”, căruia i se va aloca un buget de 10 miliarde de euro, fondul fiind destinat unor proiecte privind dezvoltarea localităţilor. Liviu Dragnea a spus, recent, că banii pentru acest fond vor veni „din România”.