Legea Holocaustului din Polonia a fost declarată parţial neconstituţională

Biroul procurorului general al Poloniei a declarat că legea holocaustului este parţial neconstituţională. Legea avea ca scop apărarea imaginii Poloniei la nivel internaţional, dar a fost criticată de Israel, Ucraina şi SUA.

RomaniaTV.net
22 mart. 2018, 18:02
Legea Holocaustului din Polonia a fost declarată parţial neconstituţională

Comunicatul publicat joi este unul surprinzător pentru că procurorul general, Zbigniew Ziobro, conduce şi Ministerul Justiţiei, chiar instituţia care a propus legea iniţial.

Biroul procurorului general a publicat comunicatul pe site-ul Curţii Constituţionale, care a fost solicitată de preşedinte să verifice constituţionalitatea legii.

Biroul procurorului susţine că pedepsirea unor fapte săvârşite în afara ţării, care nu încalcă legile ţării unde sunt comise, este neconstituţională pentru că reprezintă o „intervenţie excesivă”, scrie AFP.

Citeşte şi Polonia vrea compensaţii pentru distrugerile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

De asemenea, în raport se arată că legea este „disfuncţională”, că ar putea avea „efectele opuse faţă de ce s-a intenţionat” şi ar putea „submina autoritatea statului polonez”.

Israelul vede legea ca o încercare de negare a faptului că anumiţi polonezi au participat la genocidul evreilor din timpul războiului, potrivit News.ro

Legislaţia, care a intrat în vigoare luna aceasta, prevede amenzi sau pedepse cu închisoare de până la trei ani pentru „cei care fac responsabilă sau co-responsabilă naţiunea sau statul polonez pentru crimele comise de Germania nazistă”.