Legea pensiilor ajută mamele. Cu câţi ani vor ieşi mai devreme la pensie

Mamele cu trei copii ar putea ieși la pensie cu șase ani mai devreme. Măsura este prevăzută în proiectul noii legi a pensiilor, care a fost adoptată recent de Senat. Forul decizional este însă, în acest caz, Camera Deputaților, iar dacă va fi adoptată și acolo, legea va intra în vigoare după promulgarea de către președintele Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.

27 nov. 2018, 12:48
Legea pensiilor ajută mamele. Cu câţi ani vor ieşi mai devreme la pensie

Noua lege a pensiilor din sistemul public se va aplica din 2021, evident, dacă va fi adoptată în forma actuală. O serie de modificări importante sunt aduse sistemului public de pensii din România, în Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, adoptat luni de Senat. Proiectul introduce noutăți precum recalcularea pensiilor, includerea studiilor de masterat și doctorat în vechimea de muncă și reducerea vârstei de pensionare a femeilor care au mai mult de trei copii, relatează avocatnet.ro.

Concret, la cererea acestora, mamele cu trei copii vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme pentru fiecare copil. Astfel, aceste mame vor putea ieși la pensie cu șase ani mai devreme decât în mod normal. Pentru a putea beneficia de această reducere a vârstei de pensionare, mamele cu peste trei copii vor trebui să se implice activ în creșterea copiilor până când aceștia împlinesc vârsta de 16 ani și să îndeplinească și condiția stagiului minim de cotizare. O reducere suplimentară a vârstei de pensionare se aplică mamelor începând cu al patrulea copil. Mai precis, aceste mame eroine’ vor putea ieși la pensie mai devreme cu câte un an pentru fiecare al patrulea copil.

Spre exemplu, o mamă cu patru copii va putea ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci copii se va bucura de o reducere a vârstei de pensionare cu opt ani. Potrivit documentului, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani, iar stagiul minim de cotizare de 15 ani.

Perioadele în care mama s-a aflat în concediu pentru creșterea copilului se consideră perioadă asimilată, adică perioada în care aceasta nu a contribuit la sistemul de asigurări sociale, dar care este considerată vechime în muncă. Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de doi ani sau, în cazul unui copil cu handicap, de trei ani.