Legea pensiilor, amânată pentru anul viitor. Dragnea: Nu aveam dimensiunea grozăviei din sistem. Tăriceanu: Decizia s-a luat cu grijă

Călin-Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a anunţat miercuri, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că Legea pensiilor va fi amânată pentru anul viitor, precizând că această decizie s-a luat "cu grijă". Şi Liviu Dragnea a spus acelaşi lucru, motivând că până acum nu avea dimensiunea grozăviei din interiorul sistemului de pensii din România.

RomaniaTV.net
18 oct. 2017, 12:34
Legea pensiilor, amânată pentru anul viitor. Dragnea: Nu aveam dimensiunea grozăviei din sistem. Tăriceanu: Decizia s-a luat cu grijă

UPDATE Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat miercuri, la Parlament, că dezbaterea şi adoptarea unei noi legi a pensiilor a fost amânată pentru anul viitor din cauza ”dimensiunii grozăviei” pe care Guvernul PSD-ALDE ar fi găsit-o în sistemul de pensii din România.

„Nu este vorba despre nerealism, este vorba, dimpotrivă, de o abordare pragmatică. La vremea la care noi am discutat despre acest lucru, o spunem cu sinceritate niciunul dintre noi nu ştia, nu avea dimensiunea grozăviei din interiorul sistemului de pensii din România, absolut nimeni. Ne-a trebuit mult timp pentru a putea avea acces la toate informaţiile. Din păcate în România încă mai sunt zone în instituţiile publice unde informaţiile trebuie să le scoţi într-un mod destul de ciudat”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit News.ro.

Întrebat despre ce grozăvii au descoperit, liderul PSD a spus că se referă la diferenţele foarte mari de pensie între oameni care au muncit în condiţii similare.

”La diferenţe foarte mari. Un om care a fost, să zicem, dascăl şi un alt om care a fost, la fel, dascăl. Cu acelaşi număr de ani în muncă, cu aceleaşi condiţii de muncă. Sunt doi oameni care au diferenţe foarte mari, aproape, în unele cazuri, de la simplu la dublu. Ceea ce mi se pare profund nedrept şi vorbim de mii, poate sute de mii de cazuri”, a explicat Dragnea.

„Este nevoie de o perioadă lungă de recalculare a pensiilor şi este vorba de câteva milioane de dosare. Este vorba de repararea nedreptăţilor”, a mai spus el.


„Legea pensiilor, vom lucra la ea anul viitor, aşa ne-am propus. Nu cred că va intra în parlament în acest an”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat cum s-a ajuns la această decizie de amânare din moment ce promisiunea era că actul normativ va fi gata anul acesta, liderul ALDE a răspuns: „Cu grijă”.

„Am să vă spun ceea ce ştiu de la Ministerul Muncii. Legea este extrem de complicată, de stufoasă, şi măsurile care trebuiesc avute în vedere sunt de o amplitudine fără precedent. Adică sunt milioane de dosare care trebuiesc analizate pentru a evalua impactul acestei legi”, a susţinut Călin Popescu Tăriceanu, citat de Mediafax.

Tăriceanu a dat asigurări însă că, începând cu 1 iulie 2018, punctul de pensie va fi majorat la 1.100 de lei.

Întrebat dacă s-a mai analizat posibilitatea ca Pilonul II de pensii să devină opţional, liderul ALDE a spus: „Am avut această discuţie astăzi, şi o să avem un punct de vedere din partea ASF-ului pe acest subiect şi, sigur că, în funcţie de punctul de vedere exprimat de ASF, vom lua o decizie.”