LEGEA PENSIILOR: Peste 100.000 de pensii cresc din octombrie. Anunţul făcut de ministrul Muncii

Aproximativ 100.000 de pensionari vor beneficia, la nivel național, de recalcularea din oficiu a pensiilor. Mai mult, aceștia vor primi și o mărire a veniturilor în urma acestui proces.

13 oct. 2018, 09:39
LEGEA PENSIILOR: Peste 100.000 de pensii cresc din octombrie. Anunţul făcut de ministrul Muncii

Pensionarii care au lucrat în grupele I şi II de muncă şi care au ieşit la pensie în perioada 1990- 1 ianuarie 2011 benefiviază de o recalculare încă din această lună.

Procesul de recalculare a pensiilor pentru aceşti beneficiari a început de la 1 octombrie 2018, principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi fiind foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă.

Ministrul Muncii, anunţ oficial despre al 13-lea salariu şi primele de Crăciun. Cât este impactul bugetar al noii legi a pensiilor

„În iulie a apărut legea 221 pe 2018, care presupune recalcularea pensiilor, pentru cei care au lucrat în grupele de muncă, asta însemnând că vor fi creşteri. Se aplică la beneficiarii legii 192, la o parte dintre ei creşterile au fost nesemnificative, la alta nu au fost deloc. După acea lege 221 şi recalcularea care va intra în vigoare de la 1 octombrie, practic vorbim despre o creştere cu o treime, în medie, la pensie. 

Vă dau un exemplu la mineri: până acum se împărţea la un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, acum la 20, ceea ce duce la o creştere a pensiei cu o treime. Și alţi beneficiari ai legii 221 sunt cei care au ieşit la pensie pe legea 163, ulterior datei de 1 ianuarie 2011, care au lucrat în condiţii speciale: furnaliştii, siderurgiştii, cei de la Metrorex. Se împarte la fel, la 25, în loc de 35. Asta înseamnă o majorare de pensie la stabilirea dreptului. Creşterea va fi tot cu o treime.

Peste 100 de mii de persoane sunt vizate de această modificare la legea pensiilor. Impactul e calculat la 1,3 mld lei”, a precizat ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu.