Legea pensiilor: Se schimba vârsta de pensionare pentru femei! La câţi ani vor putea sa iasă la pensie femeile din România

Publicat: Marţi, 21 August 2018 17:01 // Actualizat: Marţi, 21 August 2018 17:01 // Sursa: romaniatv.net

Un nou proiect de lege prevede modificarea varstei de pensionare pentru femei.

NOUA LEGE A PENSIILOR. Potrivit initiativei legislative, orice femeie din Romania va putea sa iasa la pensie mai devreme cu doi ani pentru fiecare copil nascut si crescut pana la varsta de cel putin 10 ani.

Principalul motiv pentru impunerea acestei masuri il reprezinta declinul demografic al populatiei Romaniei. Potrivit statisticilor, numarul locuitorilor tarii se reduce cu 5 persoane in fiecare ora. Un proiect similar a fost adoptat in anul 2000, insa a fost abrogat in 2010, an in care au fost impuse mai multe masuri de austeritate.

Legea Pensiilor 2018. Cui i se va reduce vârsta de pensionare


Proiectul de Lege a Pensiilor a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii și are mai multe modificări printre care și reducerea vârstei de pensionare pentru mai multe categorii salariați. Trebuie știut că mulți angajați se pot pensiona chiar și cu 12 ani mai devreme.

Astfel, noua Lege a Pensiilor spune că cei care își desfășoară activitatea în condiții grele vor primi o reducere de un an pentru fiecare doi ani munciți. Cei care lucrează 24 de ani se pot pensiona, așadar, cu 12 ani mai devreme. În acest caz, vârsta minimă va fi de 53 de ani pentru bărbați și de 51 de ani pentru femei.

Pe lângă cei care fac muncă grea, precum minerii, siderurgiștii, scafandrii, etc, favorizați sunt și cei din zona artistică.

O anexă a legii curpinde și o listă cu profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiții speciale. Acestea sunt: balerin, dansator, acrobat, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și de operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador.

1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
legea pensiilor noua lege a pensiilor stagiu cotizare vârstă pensionare
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
28 aug 13:48
Răspunde | Votează email 1 email
Silvia Cara
Am citit un articol in care se spune aproximativ asa " potrivit proiectului se urmareste principiile pe care se bazeaza noul act normativ " adica egalitate". Nu vreau sa se creada ca-l scot din context dar incerc si doresc un raspuns pertinent de la acei domni care au elaborat aceasta lege ce intelege prin mamele cu 3 copii si mamele cu 2 copii , exista vreo mica asemanare? Deci mamele cu 3 copii 6 ani mai repede la pensie, cele cu 2 nimic. Unde este egalitatea pentru care va bateti sa aratati cinstea si echitatea de care dati dovada? Macar sa intelegem principiul gandirii care a dus la acest rezultat. Stim ca toti ies si vor multe , e greu sa multumesti pe toti dar totusi un raspuns ar fi un semn de respect pentru toate mamele. Va rugam daca e dezbatere publica incercati sa dezbateti si acest subiect nu doar reducerile de varsta la diferiti asa zisi muncitori (politia locala, ert).
Va trageti din bugetari si tineti cu ei. Ati facut o mare aiureala cu diferentierea de salarii intre bugetari si privati, mai le dati o gramada de facilitati, o gramda de libere (asa zise cu recuperare-ei recunosc ca nu recupereaza nimic). Un invatator ia 3600 net in mana si un muncitor in fabrica ia 1600 net.Un invatator lucreza 20 ore pe saptamana si 62 zile de concediu pe an si un muncitor lucreaza si suplimentare sa ajunga la 1600 lei. Unde vreti sa duceti tara asta, platiti serviciile si nu munca - productia. Asa faceti si cu pensiile cei care nu au contrubuit au zeci de mii de lei fata de cei care au fost slugi.
1
EUR
4.7081
RON
23 Jan
noapte 1 °
zi 1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H