Legea pentru aprobarea OUG privind statutul judecătorilor şi procurorilor, promulgată de preşedinte

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 48/2013 pentru completarea articolului 53 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în sensul reglementării situaţiei vacantării funcţiei de conducere de la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin expirarea mandatului.

RomaniaTV.net
09 oct. 2013, 17:45
Legea pentru aprobarea OUG privind statutul judecătorilor şi procurorilor, promulgată de preşedinte

Legea prevede că, în această situaţie, stabilitatea instituţională a instanţei supreme va fi asigurată prin „reglementarea posibilităţii depunerii candidaturilor pentru funcţiile de conducere anterior acestui moment, raportat la caracterul cert al împlinirii termenului pentru care sunt realizate numirile”.

„Proiectul stipulează că, în situaţia când funcţiile de preşedinte sau vicepreşedinte al ÎCCJ ori de preşedinte de secţie devin vacante ca urmare a expirării mandatului, candidatura se depune cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea mandatului, dar nu mai devreme de 60 de zile până la momentul în care funcţia urmează a se vacanta”, se arată în raportul Comisiei juridice a Senatului.

În expunerea de motive a proiectului de lege, Guvernul a precizat că iniţierea acestui act normativ se datorează „unei situaţii speciale” – în luna septembrie urmează a înceta mandatele de preşedinte şi vicepreşedinte ai ÎCCJ şi de preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a instanţei supreme.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 32/2013 pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.

Marţi, preşedintele Traian Băsescu a susţinut că în acordul de colaborare instituţională cu premierul Victor Ponta se prevede respectarea prevederilor Constituţiei la emiterea ordonanţelor de urgenţă şi punerea în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale, arătând că „mâine are de promulgat o lege în care majoritatea USL nu a respectat recomandările CCR”.