LEGEA SALARIZĂRII a fost adoptată de Senat. Termenul pentru depunerea raportului este 6 iunie

Senatorii au adoptat marţi Legea salarizării unitare, în forma care a trecut de Comisia de muncă. Tot marţi legea a ajuns la Camera Deputaţilor, termenul pentru depunerea raportului Comisiei pentru muncă fiind stabilit de Biroul Permanent pentru 6 iunie.

RomaniaTV.net
23 mai 2017, 08:41
LEGEA SALARIZĂRII a fost adoptată de Senat. Termenul pentru depunerea raportului este 6 iunie

UPDATE Proiectul a fost repartizat pentru dezbaterea pe fond la Comisia pentru muncă și protecție socială iar pentru avize, la Comisiile de buget, finanțe și bănci și juridică.

„Termenul pentru depunerea amendamentelor este 29 mai iar termenul pentru depunerea raportului este 6 iunie„, a precizat, la finalul ședinței Biroului Permanent, Ioana Bran, secretar al Camerei.

Proiectul de lege a fost votat cu 85 de voturi ”pentru”, 12 abţineri şi 10 voturi ”împotrivă”.

Legea salarizării are ca obiectiv corectarea disfuncționalităților din sistem, prin aplicarea principiului „la muncă egală, salarii egale”, a declarat, luni, în plenul Senatului, ministrul Muncii, Lia-Olguța Vasilescu.

„Legea era necesară pentru corectarea disfuncționalităților din sistemul de salarizare. (…) Nu întotdeauna conducătorul instituțiilor are și cel mai mare salariu. Persoana cu aceeași pregătire profesională, vechime sau nivel de studii nu are aceeași remunerație. Funcțiile comune gen contabil, șofer sau IT-ist, care se regăsesc în toate instituțiile, au nivel de salarizare diferit. În baza de jos a piramidei, salariile sunt foarte mici, iar în vârf foarte mari. În acest sens, noua lege prevede următoarele: o diferență între administrația centrală, cea teritorială și locală, cu salariul cel mai mare pentru conducătorul de instituție, corectarea disfuncționalităților salariale pe principiul ‘la muncă egală, salarii egale’, la care se adaugă vechimea și nivelul studiilor”, a explicat ministrul, la dezbaterile asupra proiectului de lege din plenul Senatului.

CITEŞTE ŞI LEGEA SALARIZĂRII. Măriri salariale pentru cadrele didactice, un educator va avea între 4.000 şi 4.400 de lei

Vasilescu a reamintit că la Comisia de muncă a fost eliminat articolul referitor la „înghețarea pensiilor speciale, urmând ca o lege separată să stabilească modalitatea de calcul a pensiilor”.

Ea a adăugat că „singura modificare de structură s-a făcut la administrația publică locală, ca prim pas al descentralizării financiare și administrative în sensul că se dă o limită minimă — salariul minim pe economie — și una maximă — salariul viceprimarului sau vicepreședintelui de Consiliu județean, al căror coeficient apare în lege”.

„Urmează ca salariile să fie stabilite în funcție de nomenclator și ierarhie de către consiliile județene și locale, prin hotărâri de consilii județene și consilii locale. Atenție, nu de primari sau de către președinții de consilii județene, ci de consilii locale și județene! Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor și Comunelor au salutat decizia ca prim pas spre descentralizare și autonomie locală autentică”, a explicat Olguța Vasilescu.

CITEŞTE ŞI LEGEA SALARIZĂRII. Bani mai mulţi pentru artişti, manageri culturali şi pentru personalul-suport din domeniul cultură-spectacole