LEGEA TRANSPLANTULUI, dezbatere la Ministerul Sănătăţii. Bodog susţine că va discuta cu reprezentanţii pacienţilor

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, care s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii pacienţilor transplantaţi, le-a promis că va discuta cu ei forma finală a proiectului de lege privind transplantul, înainte de a fi trimisă spre adoptare.

RomaniaTV.net
11 ian. 2018, 04:48
LEGEA TRANSPLANTULUI, dezbatere la Ministerul Sănătăţii. Bodog susţine că va discuta cu reprezentanţii pacienţilor

Florian Bodog le-a promis reprezentanţilor transplantaţi că Ministerul Sănătăţii va prelua propunerile lor pentru proiectul de lege privind transplantul.

„Este un proiect care necesită o amplă dezbatere. Îmi doresc o lege clară şi funcţională, care să respecte directivele europene şi care să elimine orice suspiciuni. Vă rog să faceţi propuneri în favoarea pacienţilor. La fel cum am analizat împreună proiectul legii înainte ca acesta să fie postat în dezbatere publică, vom discuta cu dumneavoastră şi forma finală înainte de a fi trimisă spre adoptare”, a declarat Florian Bodog, potrivit unui comunicat trimis de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii anunţa miercuri că a decis ca proiectul final al noii Legi privind transplantul uman să fie trimis în Parlament pentru dezbatere publică şi adoptare şi că ministrul Florian Bodog i-a invitat pe reprezentanţii asociaţiilor pacienţilor transplantaţi pentru „continuarea procesului de dezbatere a acestui proiect legislativ şi pentru discuţii privind situaţia din acest domeniu”.

Proiectul legii privind transplantul uman se regăseşte la rubrica „Acte normative în transparenţă” de pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi a fost postat din 6 octombrie 2017.

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a vorbit recent despre proiectul legii transplantului, potrivit căruia decizia privind beneficiarul unui organ prelevat revine şefului echipei medicale care realizează transplantul, Voiculescu remarcând că prin această iniţiativă ministrul Bodog nu doar că nu ia nicio măsură împotriva abuzurilor de tipul celor făcute de medicul Mihai Lucan, ci „face exact pe dos”.

P”În timp ce o ţară întreagă este oripilată de fărădelegile domnului Lucan, de modul în care viaţa pacienţilor depindea de toanele şi de pofta de îmbogăţire a acestuia, domnul Bodog, ministrul Sănătăţii de mai bine de 12 luni, nu doar că nu ia nicio măsură pentru a opri abuzurile şi crimele… dar face exact pe dos! Conform noii propuneri de Lege privind transplantul uman propusă de echipa domnului Bodog şi de echipa Zota-Deac de la ANT, fărădelegea devine lege”, a scris Vlad Voiculescu pe contul său de Facebook.

El atrage atenţia asupra articolului 57, alineatul 2 al proiectului de lege, potrivit căruia „alegerea receptorului aparţine şefului echipei chirurgicale care efectuează procedura de transplant uman, după consultarea cu ceilalţi specialişti implicaţi”.

Concluzia fostului ministru al Sănătăţii este că „alocarea devine în mod legal privilegiul şefului echipei chirurgicale… care va avea, de data asta cu legea în mână, drept de viaţă şi de moarte asupra pacienţilor săi, fără să fie ţinut de absolut nicio regulă”.

Vlad Voiculescu prezintă cum se face alocarea organelor pentur transplant „în lumea civilizată”, dând exemplul Eurotransplant, prezentată ca „organizaţia internaţională în care România a fost invitată în repetate rânduri, invitaţie refuzată de tot atâtea ori de şefii transplantului de la noi”.