Fenomen astronomic spectaculos pe cerul României. Nu s-a mai întâmplat de 16 ani VIDEO

În această seară va avea loc unul dintre cele mai importante evenimente astronomice din această perioadă. Pământul va treace prin traiectoria prafului cosmic lăsat în urmă de cometa Tempel-Tuttle.

17 nov. 2017, 11:39
Fenomen astronomic spectaculos pe cerul României. Nu s-a mai întâmplat de 16 ani VIDEO

LEONIDELE 2017. Pe cerul nopţii vom putea observa o ploaie de meteori din constelaţia Leo, care va atinge apogeul în noaptea de vineri, 17 noiembrie.Ultima oară, acest fenomen a avut loc în anul 2001.

Leonidele au un an de vârf ciclic la fiecare 33 de ani când sute de meteori pot fi văzuţi în fiecare oră.

Duşul are loc anual intre 06-30 noiembrie şi maximul cade în acest an, în noaptea de 17 noiembrie şi dimineaţa zilei de 18 noiembrie, sâmbătă.

Curentul de meteori Leonide este cel mai puternic în intensitate din această categorie, fragmentele de praf cosmic urmând să lovească atmosfera Pământului cu o viteză de aproximativ 250.000 km/h.

LEONIDELE 2017. Astfel de fenomene au mai avut loc în istorie, fiind cunoscute pentru faptul că se pot transforma în adevărate furtuni. În 1966, locuitorii din sud-vestul Statelor Unite au fost martorii unei furtuni deosebit de intense, nu mai puţin de 3000 de meteori căzând într-un singur minut.

Leonidele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, ce a trecut la periheliu în 1998. În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei. Astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori, cu rate de 1000 de meteori pe ora. Începând cu 2003, maximul atins de acest curent a fost de 10 meteori pe oră.

CITEŞTE ŞI: Ploaie de stele pe cerul României: Duminică veţi putea vedea curentul de meteori Leonide

Cer curat

Fenomenele astronomice se urmaresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Asa ca din orasele mari nu se pot observa multi meteori. Cel mai bun este un loc la tara sau la munte. Este buna si o locatie la marginea oraselor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 20 de meteori pe ora. Cei ce observa din orase vor vedea foarte puține stele căzătoare (probabil nici una).

Cum se observa?

Pentru vedea meteori nu aveti nevoie de nici un instrument astronomic. Va trebuie ceva pe care sa stati intins, un sac de dormit sau un sezlong. Va mai trebuie imbracaminte groasa pentru ca noptile de noimebrie sunt geroase. Pentru a vedea cat mai multi meteori, este nevoie sa priviti cerul macar o ora. Cu cat observati mai mult cu atat vedeti mai multi meteori. Desigur este binevenita o pauza scurta pentru dezmortire.

Ce se va vedea?

Urmarind bolta cereasca veti vedea stelele si Calea Lactee. Uneori o dara luminoasa, ce va dura mai putin de o secunda, se va vedea printre stele. In vechime parea ca una din stelele de pe cer a cazut, de aici venind numele de „stea cazatoare”. Desigur ca stelele nu au cum sa cada. Ati observa o particula foarte mica, sub 1 mm diametru, ce a intrat in atmosfera Pamantului si la frecarea cu aerul a luat foc. Predictiile spun ca se vor vedea maxim 20 de meteori pe ora.

LEONIDELE: Cum s-au văzut anul trecut

Scott Tully, un fotograf din Connecticut, a surprins o imagine spectaculoasă a meteoriţilor în dimineaţa zilei de sâmbătă, la ora 5:

Alt observator pasionat, Mike Hankey din Freeland, Maryland, a reuşit la rândul său să fotografieze Leonidele înaintea răsăritului: