Letizia Ortiz, noua regină a Spaniei, fostă ziaristă şi amatoare de rock

Fostă ziaristă de televiziune, născută într-o familie din clasa de mijloc, noua regină a Spaniei, Letizia, a introdus propriul ei stil, modern şi strălucitor, în familia regală, fără să reuşească totuşi să îi câştige pe spanioli, care îi reproşează impasibilitatea. Ea a împrospătat totuşi imaginea familei regale, relatează joi AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
19 iun. 2014, 08:34

Dona Letizia (născută pe 15 septembrie 1972 la Oviedo – n.r.) i-a deschis spiritul lui Don Felipe‘, declara un membru al familiei sale biografului britanic Andrew Morton.

Letizia era divorţată când l-a întâlnit pe Felipe, moştenitorul coroanei şi prinţ de Asturias, în 2002. ‘Inteligentă, cultivată, ambiţioasă, politicoasă, femeie cu nervi de oţel’ – erau în acea perioadă termenii cei mai des folosiţi de colegii ei ca să o caracterizeze. Relaţia dintre cei doi a început în primăvara lui 2003, fiind ţinută secretă până la anunţul oficial al logodnei, în luna noiembrie a aceluiaşi an.

Observată îndeaproape de presa mondenă, Letizia reuşeşte cu greu să câştige inimile spaniolilor, care îi reproşează că este prea distantă, prea impasibilă. Unii acceptă greu că o ‘femeie din popor’ se bucură de iubirea prinţului. Ca să îndeplinească rolul ce îi revine, cel al unei soţii discrete şi atente a moştenitorului tronului, Letizia are mare grijă de apariţiile sale publice.

Oscilând între indiferenţă şi ostilitate, opinia publică a fost totuşi alături de ea când i-a murit sora, Erika, de 31 de ani, fiind vorba probabil de sinucidere. La ieşirea de la slujba de înmormântare, Letizia, însărcinată atunci, în lacrimi, la braţul lui Felipe, a mulţumit tuturor celor care s-au întristat la moartea ‘surioarei’ ei.

‘Trebuie să fie foarte atentă fiindcă are impresia că tot ceea ce face, chiar şi cele mai mărunte lucruri, este subiect de critică. Din acest motiv nu este relaxată şi acest lucru se simte’, spune Jose Apezarena, autorul unei cărţi apărute recent despre cuplul regal.

Presa, uneori poate prea ‘critică’, ar putea fi de acum mai blândă: ‘Să fii prinţesă şi să fii regină nu este acelaşi lucru. O vor vedea cu alţi ochi, fără îndoială mai îngăduitori‘, adaugă el. Cu atât mai mult cu cât Letizia ar putea avea un rol mai activ. ‘Construim o etapă nouă, iar participarea Letiziei este importantă fiindcă sunt multe lucruri de făcut’, este de părere scriitorul.

‘Oamenii care o întâlnesc sunt însă încântaţi de ea’, afirmă Cote Villar de la cotidianul El Mundo. Este mereu în ton cu moda şi îmbracă cu aceeaşi naturaleţe ţinute de seară create de designeri spanioli sau pantaloni jeans la ieşirile private, concerte de rock independent în mici săli de teatru.

Cuplul regal are două fetiţe, Leonor (născută în octombrie 2005), noua prinţesă de Asturias, şi Sofia (aprilie 2007), iar familia trăieşte discret într-o reşedinţă din parcul palatului Zarzuela.

Chiar înainte de logodna cu Felipe, spaniolii o cunoşteau bine pe Letizia, care prezenta din septembrie 2003 programul de ştiri la postul public TVE. Absolventă a Facultăţii de Ştiinţe ale Informaţiei de la Universitatea Complutense din Madrid, ea a fost prezentatoare şi reporter la CNN+, înainte să treacă, în 2000, la TVE, încheie AFP.