Letonia preia PREŞEDINŢIA Uniunii Europene. Riga vrea mai mult PRAGMATISM în relaţiile UE cu Rusia

Letonia preia joi președinția semestrială a Uniunii Europene. Această schimbare intervine în contextul în care, pe plan european, va trebui să rezolve situaţii dificile, prima dintre acestea, ca importanţă, fiind, deocamdată, situaţia Rusiei care este implicată în criza din Ucraina.

28 dec. 2014, 15:39
Letonia preia PREŞEDINŢIA Uniunii Europene. Riga vrea mai mult PRAGMATISM în relaţiile UE cu Rusia

Letonia, în noua sa calitate, va avea de luptat cu o Rusie deja destabilizată din punct de vedere economic, slăbită  de sancţiunile economice internaţionale şi de reducerea preţului la petrol.

Politica UE față de Rusia nu este unica provocare căreia Riga trebuie să-i facă față. Sunt semne clare că  pericolul islamist se acutizează şi riscă să ridice probleme dificile, cu care europenii nu s-au confruntat până acum. 

Un alt dosar sensibil pentru preşedinţia letonă va fi şi cel al Greciei, căzută în recesiunea după criza economică şi financiară ce a afectat nu numai Statele Unite, ci şi continentul european.

O provocare pentru Riga va fi şi securitatea energetică și accesul europenilor, în special proveniți din țările estice, pe piața muncii din Marea Britanie.

Citeşte şi UE nu intenţionează să anuleze sancţiunile împotriva Rusiei, dar nici nu vrea să le înăsprească

Pe de altă parte, primarul din Riga, Nils Usakovs, a declarat în exclusivitate pentru agenţia Itar-Tass că Letonia ar putea, cu ocazia preluării preşedinţiei semestriale, să le ceară europenilor să construiască o relaţie mult mai pragmatică între Uniunea Europeană şi Rusia, în ciuda sancţiunilor occidentale.

„Letonia nici nu a iniţiat, dar nici nu a susţinut adoptarea sancţiunilor împotriva Rusiei de către UE. Dacă ar fi să ne concentrăm pe Letonia, ar trebui să vorbim despre oportunităţile pierdute. Probabil că am puteaface mai multe presiuni în vederea stabilirii unor relaţii mult mai pragmatice între UE şi Rusia, luând în considerare, în special, propriile noastre interese economice”, a mai spus Primarul Rigăi. Usakovs crede că actuala criză între Rusia şi UE dăunează economiei Letoniei.