Lia Olguţa Vasilescu atacă Austria la Comisia Europeană, după ce Viena a decis TĂIEREA alocaţiilor copiilor de români

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, i-a trimis, joi, o scrisoare comisarului european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Marianne Thyssen, în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu legea privind indexarea alocațiilor familiale, adoptată recent de Austria.

25 oct. 2018, 14:32
Lia Olguţa Vasilescu atacă Austria la Comisia Europeană, după ce Viena a decis TĂIEREA alocaţiilor copiilor de români

“Vă scriu referitor la legea privind indexarea alocațiilor familiale, adoptată recent de către Austria, potrivit căreia, începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul alocației familiale pentru angajații care lucrează în Austria, dar ai căror copii domiciliază în alte state membre, va fi ajustat în funcție de nivelul de trai din fiecare stat. Profit de această oportunitate pentru a reitera îngrijorările pe care le-am exprimat deja la reuniunea bilaterală care s-a desfășurat la Bruxelles în data de 16 octombrie 2018, referitoare la intenția Parlamentului Austriei de a introduce un mecanism de indexare a alocațiilor pentru copiii lucrătorilor rezidenți. Susțin în totalitate poziția adoptată de Executivul European privind importanța promovării principiului “pentru contribuții egale, prestații egale”, împreună cu principiul remunerație egală pentru aceeași activitate desfășurată la același loc de muncă. Poziția constantă a României pe acest subiect este că lucrătorii europeni trebuie tratați egal în statele membre în care își desfășoară activitatea, dreptul acestora la liberă circulație fiind unul dintre fundamentele Uniunii Europene și ale Pieței Unice. Astfel, România se opune oricărei inițiative care ar pune în pericol principiul egalității în ceea ce privește libera circulație a lucrătorilor”, a transmis Lia Olguța Vasilescu, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii. 

Alocaţiile copiilor români se taie semnificativ. Legea care schimbă algoritmul de calcul a fost votată în Parlament

Parlamentul austriac a adoptat, miercuri, legea privind indexarea alocaţiilor pentru copiii din străinătate ai cetăţenilor UE care lucrează în Austria. Pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii.

Măsura va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019. Conform datelor prezentate anul acesta de autoritățile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor și al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia și Polonia.

În anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocație sau deducere fiscală) și trăiesc în România.

După decizia de miercuri, prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic înjumătățite în cazul României, precizează Ministerul Muncii.

Coeficientul reprezintă diferența dintre nivelul prețurilor dintre cele două țări (calculată conform unui indicator la nivel european).