Libanul propune crearea unei bănci arabe pentru reconstrucţia ţărilor afectate de război

Preşedintele libanez Michel Aoun a propus duminică crearea unei bănci arabe pentru finanţarea reconstrucţiei ţărilor răvăşite de războaie, în cadrul unui summit economic la Beirut de la care au lipsit însă majoritatea şefilor de stat din Liga Arabă, relatează AFP.

20 ian. 2019, 15:50
Libanul propune crearea unei bănci arabe pentru reconstrucţia ţărilor afectate de război

Această bancă „ar ajuta toate statele şi popoarele arabe afectate de conflicte să-şi depăşească situaţia critică”, a pledat Aoun, în contextul în care războaiele fac în prezent ravagii în Siria şi Yemen, iar ţările vecine sunt de asemenea afectate de afluxul de refugiaţi.

În Siria, costul distrugerilor cauzate de război este estimat de ONU la circa 400 de miliarde de dolari (circa 350 miliarde de euro).

Propunerea lui Aoun a fost formulată în cadrul unui al patrulea summit economic al Ligii Arabe unde şefii de stat şi monarhii au strălucit prin absenţă, deşi mai multe ţări membre se confruntă cu dificultăţi economice.

Duminică, în afară de preşedintele libanez, doar emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, şi preşedintele Mauritaniei, Mohamed Ould Abdel Aziz, au fost prezenţi la deschiderea întâlnirii.

Celelalte ţări au fost reprezentate de delegaţii conduse de premier, de şeful parlamentului sau de miniştri.