Ludovic Orban: PNL a decis să nu propună un premier la consultările de la Cotroceni

Liberalii vor stabili luni delegația care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni în vederea desemnării noului premier și mandatul acesteia, a declarat săptămâna trecută președintele PNL, Ludovic Orban.

26 iun. 2017, 05:28
Ludovic Orban: PNL a decis să nu propună un premier la consultările de la Cotroceni

UPDATE. Ludovic Orban, a declarat luni, la finalul şedinţei de Birou Politic Naţional, că liberalii nu vor propune un candidat pentru funcţia de prim-ministru la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, deoarece în acest moment nu există o majoritate parlamentară coerentă fără PSD, menţionând că liberalii vor vota împotriva guvernului social-democrat.

”În urma consultării organizaţiilor judeţene, Biroul Politic Naţional împreună cu grupurile parlamentare au hotărât (…) ca PNL este pregătit în orice moment să îşi asume răspunderea guvernării, dar doar în baza existenţei unei majorităţi parlamentare coerente, stabile, care să permită punerea în practică a unui program de guvernare liberal. Astăzi am constatat în urma discuţiilor purtate cu partide parlamentare, altele decât PSD, că încă nu este atins acest obiectiv al existenţei unei majorităţi parlamentare coerente, stabile, care să permită punerea în practică a unui program de guvernare liberal care să răspundă nevoilor societăţii româneşti”, a declarat Ludovic Orban, conform News.ro.

Liderul PNL a mai spus că liberalii vor vota împotriva oricărei forme de guvernare în care se găseşte PSD şi că că vor face toate demersurile necesare pentru a împiedica învestirea unui eventual guvern PSD.

”Putem propune un premier din partea PNL, dar în funcţie de dezvoltările politice ulterioare şi numai după consultările care au loc la Cotroceni, dacă va fi necesar”, a precizat Orban.

El a spus că delegaţia PNL la consultările cu şeful statului va fi compusă din cinci persoane, preşedintele partidului şi cei patru primvicepreşedinţi – Ilie Bolojan, Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu şi Mircea Hava.

În ceea ce priveşte discuţiile cu celelalte partide parlamentare în vederea conturării unei noi majorităţi, Orban a spus că doar două formaţiuni s-au arătat dispuse să susţină o formulă guvernamentală de dreapta.

”Cu ceilalţi actori, din păcate, nu am căpătat un răspuns concludent care să îmi dea speranţa că s-ar putea construi această majoritate parlamentară. În politică este bine să spui adevărul, nu poţi să te duci să pui un premier când tu ai în momentul de faţă garanţia unui sprijin de doar 35% din actualul Parlament. Suntem cu configuraţia parlamentară rezultată în urma alegerilor din 11 decembrie chiar dacă au apărut dezertări pe partea majorităţii guvernamentale. Asta nu înseamnă că dezertorii care au apărut, în primul rând, sunt frecventabili şi, în al doilea rând, nu ai nicio garanţie că ar putea să susţină un guvern de dreapta”, a conchis Ludovic Orban.

UPDATE.  Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că este foarte dificilă formarea unei noi majorități a partidelor din Opoziție, iar în urma negocierilor cu celelalte partide nu s-a apropiat de acest obiectiv.

„Este foarte dificilă formarea unei noi majorități în momentul de față. Eu am spus deja că purtăm aceste discuții și investigăm posibilitatea de a forma o majoritate parlamentară fără PSD, sunt câteva semne încurajatoare, dar încă nu ne-am apropiat de acest obiectiv”, a spus Orban la Palatul Parlamentului înainte de ședința Biroului Politic Național al partidului.

El a adăugat că s-a consultat cu reprezentanții celorlalte partide din Opoziție, iar unele sunt dispuse să susțină o majoritate în jurul PNL, altele nu.

„Îmi voi informa colegii din Biroul Politic Național și colegii parlamentari și în funcție de rezultatele acestor discuții exploratorii pe care le-am avut vom lua o decizie. M-am întâlnit și cu reprezentanți ai PMP, fără Traian Băsescu. Traian Băsescu am văzut că e ocupat în Basarabia”, a menționat el.

Orban a precizat că în cadrul BPN se va hotărî în primul rând dacă PNL va merge la consultările de la Cotroceni cu o propunere de premier sau nu.

UPDATE. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, va avea luni o întâlnire cu preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac pentru a discuta posibilitatea formării unei majorităţi în Parlament care ar putea susţine un premier de dreapta, au declarat surse parlamentare, citate de Mediafax.

Liderul PNL Ludovic Orban va avea o întâlnire cu preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac, înainte de sedinţa Biroului Executiv al liberalilor, anunţată pentru ora 12:00, pentru a vedea în ce măsură partidele de dreapta ar putea forma o majoritate parlamentară pentru a merge la consultările de Cotroceni cu o propunere de premier.

Ludovic Orban a declarat, joi, că va purta discuţii inclusiv cu ALDE pentru a încerca să formeze o majoritate parlamentară care să scoată PSD de la guvernare.

Preşedintele PMP Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că preşedintele Klaus Iohannis „ştie să facă socotelile” şi că în situaţia de faţă mandatul de prim-ministru trebuie dat liberalilor.

„Luni vom avea întâlnirea Biroului Politic împreună cu grupurile parlamentare la care vor participa și președinții filialelor județene și deputații și senatorii. La această ședință vom stabili componența delegației care ne va reprezenta la Cotroceni și mandatul pe care îl va primi această delegație, ținând cont de punctele de vedere exprimate de membrii din organizații”, a spus Orban.

Citeşte şi: PSD se reuneşte în CExN pentru a decide propunerea de premier. Dragnea a făcut portretul robot al viitorului prim ministru

Acesta a menționat că va consulta organizațiile județene pentru a decide cu ce partide ar putea discuta pentru crearea unei majorități parlamentare, conform Agerpres.

„Nu vom purta nicio negociere pentru formarea noului Guvern cu PSD. Excludem orice fel de discuție cu cei care și-au bătut joc de România. Dacă vom ajunge în situația de a vota, vom vota împotriva oricărei formule de Guvern care va conține PSD în ea”, a spus Orban.