Liberalizarea preţului gazelor creşte facturile la căldură. Iată modul de calcul al impozitului pe gaze

Liberalizarea preţului gazelor va creşte povara facturilor la căldură. Astfel, românii sunt nevoiţi să caute soluţii de reducere a cheltuielilor şi a risipei de energie. Statul promite termoizolarea unui număr dublu de apartamente faţă de 2016. De asemenea, Ministerul Finanţelor schimbă modul de calcul al impozitului pe gaze, ca să poată lua bani şi după liberalizarea de la 1 aprilie.

30 mart. 2017, 07:23
Liberalizarea preţului gazelor creşte facturile la căldură. Iată modul de calcul al impozitului pe gaze

Mai bine de jumătate din cele 8,8 milioane de locuinţe din România beneficiază de o sursă proprie de încălzire. De asemenea, peste 50% din clădirile individuale ale ţării sunt amplasate în mediul rural, unde încălzirea cu lemne este încă preponderentă. Totuşi, numărul locuinţelor care folosesc gazul ca sursă primară de încălzire poate fi estimat la aproape patru milioane. Chiar dacă liberalizarea preţului gazelor, care ar trebui să aibă loc la 1 aprilie, va fi amânată, ea tot se va întâmpla până iarna viitoare, la presiunea producătorilor de gaze şi a Comisiei Europene, scrie capital.ro.

Marii furnizori de gaze, E.On şi Engie, spun că liberalizarea va conduce la o majorare cu 45% a facturilor la încălzire.

În prezent, mai bine de un sfert dintre proprietarii de locuinţe din România sunt nevoiţi să împrumute bani sau chiar să facă un credit pentru a plăti factura la încălzire, se arată într-un studiu extins la nivel naţional şi la toate tipurile de încălzire, realizat de compania americană Honeywell.

Din acest grup de români, 5,8% spun că se confruntă frecvent cu această situaţie. Scumpirea gazelor va accentua semnificativ situaţia actuală.

Modul de calcul al impozitului pe gaze

Metodologia de calcul a impozitului utilizează, acum, preţul regementat de stat pentru gazele achiziţionate pentru populaţie. Potrivit noului proiect de act normativ al Finanţelor, în baza de calcul a impozitului, preţul reglementat va fi înlocuit cu sintagma „PMPCC-preţul mediu ponderat al gazelor naturale din producţia internă corespunzătoare cantităţilor comercializate pe piaţa concurenţială pentru consumatorii casnici. În cazul în care tranzacţiile sunt încheiate pe pieşele centralizate de gaze naturale, PMPCC reprezintă preţurile gazelor naturale la care sunt încheiate tranzacţiile„, scrie economica.net.

Tariful final al gazelor pentru populaţie va creşte cu 1-2% de la 1 aprilie, când preţul gazelor de producţie internă va fi liberalizat, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energie (ANRE), într-o dezbatere pe această temă.

El a arătat că, în următoarele zile, până la sfârşitul săptămânii, ANRE va emite un ordin în care va aproba un preţ final reglementat pe care furnizorii pentru piaţa reglementată vor trebui să îl respecte.

Practic, în ceea ce priveşte preţul final, de la 1 aprilie va fi o ajustare modică de 1-2% pentru consumatorii casnici pentru întregul an gazier de acum încolo până la 1 aprilie 2018. Dacă în această perioadă vor fi diferenţe mari faţă de preţul pe care îl stabilim acum, vom discuta la momentul respectiv dacă este nevoie sau nu de o nouă ajustare, dar nu mai puţin de 5%. Nu discutăm decât dacă vor fi diferenţe mai mari de 5% faţă de acest preţ„, a subliniat şeful reglementatorului.

Havrileţ a mai spus că ANRE va calcula preţul final de la 1 aprilie pornind de la preţul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de producţie internă, însă, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da preţuri de referinţă.

Citeşte şi Consiliul Concurenţei investighează piaţa serviciilor conexe activităţii de distribuţie a gazelor