Lideri din America Latină salută rezultatul votului de la referendumul din Grecia

Mai mulți lideri din America Latină, printre care președinta argentiniană Cristina Kirchner și omologul său cubanez Raul Castro, au felicitat poporul grec pentru că a respins cu o mare majoritate planul creditorilor internaționali ai Atenei și noile măsuri de austeritate propuse de aceștia, informează AFP.

06 iul. 2015, 12:12
Lideri din America Latină salută rezultatul votului de la referendumul din Grecia

„Grecia: Victoria totală a democrației și a demnității”, a scris Cristina Kirchner într-un mesaj pe Facebook, exprimând ‘în numele poporului și al guvernului argentinian întreaga solidaritate cu valorile poporului grec și cu liderii săi’.

„Poporul grec a spus NU condițiilor imposibile și umilitoare care i s-au impus pentru o restructurare a datoriei sale externe”, a scris președinta argentiniană.

„Noi, argentinienii, știm despre ce este vorba. Sperăm că Europa și liderii săi vor înțelege mesajul de la urne. Nu putem cere nimănui să-și semneze propriul act de deces”, a adăugat ea.

REZULTATE REFERENDUM GRECIA: Vot majoritar împotriva propunerii creditorilor 61,3%-NU, 38,7%-DA

Argentina a fost declarată în 2001 în incapacitate de plată, pentru cea mai mare datorie din istorie, de aproape 100 de miliarde de dolari, într-un moment în care trecea printr-o criză economică, socială și politică fără precedent.

Paisprezece ani mai târziu, țara a reușit să-și renegocieze 93% din datorie cu creditorii privați, dar se confruntă prin intermediul justiției americane cu o solicitare de rambursare de fonduri speculative, a ‘fondurilor-vultur’, în valoare de aproape 8 miliarde de dolari.

În ceea ce privește datoria publică, Buenos Aires a rambursat totalitatea sau o parte a obligațiilor sale, față de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, și a semnat anul trecut un acord cu Clubul de la Paris, fixând un calendar pe care l-a respectat până acum.

Președintele cubanez Raul Castro l-a felicitat la rândul său pe premierul grec Alexis Tsipras, a relatat luni cotidianul oficial Granma. „Adresez felicitările mele sincere pentru victoria lui ‘NU’ la referendumul grec”, a spus el.

Grecii spun „NU” Europei: Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, demisionează

„Rezultatul arată că majoritatea poporului grec susține politica extrem de curajoasă a guvernului pe care îl conduceți”, a adăugat el.

Președintele bolivian Evo Morales a salutat de asemenea votul ‘NU’ de la referendumul din Grecia și l-a calificat drept o înfrângere pentru ‘imperialismul european’.

„Felicit marele popor grec pentru triumful unui ‘NU plății’ datoriei, care constituie o înfrângere aplicată imperialismului european”, a declarat președintele bolivian, citat de agenția de presă ABI. Morales și-a exprimat de asemenea „respectul și admirația pentru poporul grec”.